Kustosi v UGM so uredniki februarskega cikla radijskih iger na programu Radia Ars.

Likovno podobo radijskih iger so na spletni strani Arsa februarja zasnovali kustosi Umetnostne galerije Maribor. Na Radio Slovenija pa so poskrbeli za sugestivno paralelno zgodbo, ki dopolnjuje specifični zvočni izraz radijskih iger, vsaka foto objava pa nosi tudi podroben opis avtorja in predstavljenega dela. Po idejni zasnovi in pobudi režiserja in redaktorja Klemna Markovčiča je tako nastala virtualna galerija z zvočno spletno pripovedjo.

Mešanica izbranih fotografij iz fotografske zbirke Umetnostne galerije Maribor, ki načrtno nastaja od leta 2002, kaže na izjemno bogato, raznoliko in samosvojo fotografsko dediščino Maribora.

Radijska igra kot umetniška zvrst ima v Slovenji skoraj 90-letno dediščino, saj je bila tako rekoč konstitutivni del nacionalnega Radia Slovenija. Arhiv Radia Slovenija hrani več kot 4000 enot radijskih iger. Skozi čas so se pri nas oblikovale in programsko ustalile tri temeljne oblike radijskih iger – celovečerna, kratka in radijska igra za otroke. Ta umetniško-medijska oblika pa je na dveh nacionalnih programih, Prvem in Arsu, predvajan kar šest dni v tednu. Letno je tako predvajanih več kot 300 radijskih iger. V zadnjem času, pa radijska igra s svetovnim spletom in novimi oblikami, denimo igranimi podcasti, doživlja svojevrstno renesanso.

Vabljeni, da prisluhnite igram in si oglejte galerijo fotografij iz Zbirke UGM!

Radijske igre so nastale v sodelovanju z RTV Slovenija, Radio Slovenija in Radio Ars.