Preskoči na vsebino

UGM v 2020

V letu, ko v Mariboru praznujemo 100 let organizirane likovne dejavnosti, bomo v UGM na ogled postavili 100 najboljših del iz naše zbirke.

2020 začenjamo z otvoritvijo drugega dela retrospektivne razstave Mete Grgurevič, ki se ji ob postavitvi v domačem razstavišču z 31. januarjem pridružuje še postavitev v Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien (KM— Graz). Gre za prvo veliko pregledno razstavo del Mete Grgurevič, ene najzanimivejših slovenskih umetnic srednje generacije, ki raziskuje in konstruira kinetične sisteme ter jih sestavlja v večdimenzionalne postavitve. 29. februarja bomo v sodelovanju s KM— Graz organizirali tudi brezplačni avtobusni prevoz in vodstvo med obema deloma razstave.

Po lanskem gostovanju del iz Zbirke UGM v Koroški galeriji likovnih umetnosti bomo v prvi polovici leta njihovo zbirko gostili pri nas. Osrednji dogodek leta pa bo velika razstava 100 najboljših del oziroma 100 najboljših avtorjev in avtoric iz Zbirke UGM. Vso drugo polovico leta bodo na ogled dela kiparja Slavka Tihca, slikarjev Ivana Groharja, Ivane Kobilce, Zorana Mušiča, Zmaga Jeraja, fotografov Mariborskega kroga in mnogih drugih. Ob razstavi bomo izdali obsežen katalog, kjer bodo na enem mestu prvič reproducirana in opisana najboljša dela iz naše zbirke. V UGM Kabinetu, prostoru namenjenemu poglobljeni obravnavi galerijske zbirke, pripravljamo dve razstavi – na eni bomo predstavili redkeje razstavljane jugoslovanske avtorje, na drugi pa bomo na podlagi dokumentarnega gradiva pripovedovali zgodbe o razstaviščni dejavnosti v Mariboru skozi preteklo stoletje.

V UGM Studiu nadaljujemo s predstavitvami povsem nove umetniške produkcije slovenskih avtorjev in avtoric. Letos se bodo tam zvrstile samostojne razstave Karmen Čorak in Andreja Brumna Čopa, Borisa Beje, Tanje Lažetič in Matije Bobičića. V UGM Studiu bo na ogled razstava »Hej, kje si zdaj?«, ki predstavlja štiri projekte dveh mladih avtoric in dveh mladih avtorjev, ki so nastali pod okriljem programa U30+. Potekala bo tudi online razstava, ki v okviru mednarodne fotografske platforme Parallel predstavlja fotografije najmlajše generacije iz celega sveta. V okviru evropskega projekta Umetnost in dobro počutje bomo izvedli pilotski program kulturnih napotnic. Z obiskom galerije »na recept« bomo promovirali blagodejne vplive uživanja umetnosti na zdravje. Projekt Wom@arts bo ponudil primerjalne raziskave in izobraževanja, z namenom, da vzpostavi pravičnejšo zastopanost ustvarjalk na področju kulture.

Leto 2020 v Umetnostni galeriji Maribor bo tako polno razstav in projektov vseh vrst, a žal v še eno leto vstopamo brez ustreznih prostorov in pogojev, ki nam bi omogočali uspešno delovanje. »Kljub temu, da je naša ustanoviteljica Mestna občina Maribor, pomen galerije presega mestni ali regijski okvir. V času, ko merimo občutno gospodarsko rast, je tako pravi trenutek, da državni in mesti odločevalci stopijo skupaj in uresničijo obljube o politiki decentralizacije. Dostop do javnih kulturnih dobrin ne more biti omogočen le prebivalcem prestolnice.« (Breda Kolar Sluga)