Preskoči na vsebino

Virtualne legende / Iz naših zbirk: Ivan Kos
virtualna razstava

Virtualna razstava o življenju in delu umetnika Ivana Kosa, ki ponuja 30 predstavitvenih opisov umetniških del avtorja iz Zbirke UGM, je sedaj dosegljiva na portalu museums.si – osrednji platformi, ki omogoča online dostopnost do slovenskih muzejskih zbirk.

Projekt, poimenovan Virtualne legende, je nastal v petmesečnem sodelovanju med študenti in mentorji umetnostne zgodovine, prevodoslovja in medijskih komunikacij na Univerzi v Mariboru, delovnimi mentorji iz Umetnostne galerije Maribor ter podjetjem Semantika. Poglavitni namen virtualne razstave, ki je objavljena na spletni strani museums.si, je dostopnost širši javnosti. Priprava študentskih besedil pa je bila usmerjena zlasti v problem, kako posredovati informacije na način, ki bo z atraktivnostjo pritegnil ciljno skupino mladih. Pod mentorstvom strokovnjaka iz podjetja Semantika so študentje uporabljali računalniška orodja in se seznanili z možnostmi spletne prezentacije galerijskih zbirk in razstav ter možnostmi rabe informacijskih tehnologij za posredovanje informacij o umetnostni dediščini. Študentje so s tem usvojili znanja in kompetence s področja digitalne humanistike, podjetje Semantika pa je pridobilo informacije uporabnikov za razvoj novih orodij. Več o projektu tukaj.

Univerzitetni mentorji: Polona Vidmar, Katarina Mohar, Melita Koletnik
Delovni mentorji: Simona Vidmar (UGM), Jure Kirbiš (UGM), Sašo Zagoranski (Semantika)
Sodelujoči študenti: Sara Dobrajc, Vanesa Erjavec, Patricia Hrnčić, Martina Ivanuša, Lejla Kruško, Barbara Lešnik, Lena Kline, David Šbüll

Virtualna razstava je nastala v okviru projekta Po kreativni poti do znanja / Virtualne legende. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.