Preskoči na vsebino

Nepredvidljiva mesta / otvoritev razstave
UGM Šop, Strossmayerjeva 6
sobota, 17. junij 2023, 20.00

kustosinja: Breda Kolar Sluga

V sklopu Poletne muzejske noči vabljeni na otvoritev razstave Natalije Juhart Brglez, ki v svojih grafičnih serijah redefinira znane podobe mest v novo prostorsko realnost. 

Najprej Benetke in Pariz, nato Ljubljana in sedaj tudi Maribor! S skrbno premišljenimi in večpomensko »uporabljenimi« likovnimi prvinami, kot so krog, šrafure, predvsem pa črta in barva se v spretnem izmikanju objektivno dogovorjenega odpira osebnemu doživetju. Zakaj je definicija prostora danes tako pomembna, komu pripada, ali je javen, zaseben, ženski? Avtorica se jasno vzpostavlja kot graditeljica in stvariteljica, vendar točko pogleda z gledalcem vred vselej spretno tudi pozicionira kot del celote. Natalija Juhart Brglez še dodaja: »Želim doseči občutek pomiritve ob dejstvu, da smo si različni in da stvari doživljamo na več različnih načinov«.

Natalija Juhart Brglez (1992, Ptuj) je leta 2018 zaključila magistrski študij Likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru pri prof. Sandiju Červeku in leta 2019 še magistrski študij grafike pri prof. mag. Branku Suhyju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Razstavljala je tako doma kot v tujini. Živi, dela in ustvarja v Mariboru.

Udeležba je brezplačna.