Nemogoči mehanizmi / pogovor z umetnico Meto Grgurevič
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
četrtek, 13. februar 2020, 18.00-19.30

pogovor vodita: Sandro Droschl, direktor in glavni kustos KM—Graz in Simona Vidmar, kustosinja razstave in muzejska svetnica UGM

Pogovor z Meto Grgurevič, avtorico razstave Nemogoči mehanizmi, ki je trenutno na ogled na dveh lokacijah – v UGM in Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien v Gradcu – nam bo približal avtoričina razmišljanja o umetnosti, o njenem načinu dela, nastanku in kontekstu umetniških del ter njenih številnih sodelovanjih z drugimi umetniki in umetniškimi kolektivi. Z avtorico se bosta pogovarjala Simona Vidmar, kustosinja razstave na obeh lokacijah ter Sandro Droschl, direktor Künstlerhausa, Halle für Kunst & Medien.

Razstava v UGM in Künstlerhausu v Gradcu ponuja vpogled v delo Mete Grgurevič sredi njene kariere. Na ogled so izbrani projekti iz obdobja 2012−2019, ki so mdr. nastali v sodelovanju s slovenskim nacionalnim baletnim ansamblom, ljubljanskim lutkovnim gledališčem, vizualnim umetnikom Jašo, scenografinjo in vizualno umetnico Uršo Vidic, pianistom in komponistom Bowrainom (Tine Grgurevič), ter mnogimi drugimi.

Meta Grgurevič (r. 1979, Ljubljana) je ene najzanimivejših slovenskih umetnic mlajše generacije, ki raziskuje in konstruira kinetične sisteme ter jih sestavlja v večdimenzionalne postavitve. Avtorica se je posvetila zelo intimnemu raziskovanju umetnosti v povezavi s tehnologijo in procesom materializacije znanstvene in umetniške ideje ter razvila fascinacijo nad mehanskimi sistemi, ki ustvarjajo gibanje, svetlobne učinke ali iluzijo. Leta 2007 končala podiplomski študij slikarstva na Likovni akademiji v Benetkah. Dela avtorice so bila predstavljena na številnih skupinskih in samostojnih razstavah. Med drugim je sodelovala na 56. beneškem bienalu, pri projektu UTTER / Paviljon Republike Slovenije (avtorja Jaše); na 13. praškem kvadrienalu scenografije in gledališkega prostora je s scenografijo baletne predstave Tristan in Izolda predstavljala Slovenijo; na 30. mednarodnem grafičnem bienalu je za projekt Mehanična galanterija s soavtorico Uršo Vidic prejela posebno omembo mednarodne žirije; na 31. mednarodnem grafičnem bienalu je njen projekt z naslovom Timekeepers prejel glavno nagrado občinstva. Leta 2016 je bila rezidenčna umetnica fundacije Mahler and LeWitt Studios v ZDA. Leta 2017 je na 32. mednarodnem grafičnem bienalu v koprodukciji z SNG Opera in balet Ljubljana s projektom Silenzio odprla bienale in novi razstavni prostor Ustvarjalni center Švicarija. Svoja dela je razstavljala v Sloveniji, Italiji, Avstriji, na Finskem, v ZDA in drugod.

Sandro Droschl (r. 1970, Gradec) je ustanovni direktor in glavni kustos novo ustanovljene galerije Künstlerhaus - Halle für Kunst & Medien (KM– Graz), od leta 2012. Od leta 2000 do 2012 je bil kustos in od leta 2004 direktor Kunstverein Medienturm, Gradec. Kot gostujoči kustos je sodeloval tudi z več drugimi institucijami sodobne umetnosti. Droschl je priredil številne razstave in objavil več kot 30 katalogov pri založbah Walther König, Hatje Cantz, Sternberg Press, Revolver, Verlag für moderne Kunst in Folio. Sodeloval je na več žirijah in z več umetniškimi revijami, kot je Camera Austria. Študiral je „Telesa. Mediji. Umetnost ", vključno z likovno umetnostjo (z Isabelle Graw, Freie Klasse), filozofijo, publikacijo in medicino na Univerzi uporabnih umetnosti na Dunaju in na London Guildhall University.

Simona Vidmar (r. 1971, Maribor) je magistrirala iz umetnostne zgodovine v Gradcu v Avstriji in magistrirala iz umetnostnega menedžmenta v Londonu v Veliki Britaniji. Po številnih razstavah slovenske in mednarodne vizualne umetnosti je zdaj muzejska svetnica za sodobno umetnost v UGM. Njeno zanimanje je predvsem na področju instalacij in nove medijske umetnosti, oblikovanja in arhitekture. Leta 2015 je bila komisarka Slovenskega paviljona na 56. Beneškem bienalu.

Pogovor bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku!