Preskoči na vsebino

Naprej v preteklost / spletna ekspres vodstva
Skupna kampanja muzejev in galerij pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije
Instagram (v živo) + Facebook (posnetek)
iz UGM, Strossmayerjeva 6
22. - 26. marec 2021, 11.00

Pridružite se nam v tednu spletnih ekspres vodstev. Ljubiteljem umetnosti bomo približali upodobitve domačih in tujih krajev v umetniških delih iz Zbirke UGM. S serijo kratkih predstavitev začnemo v ponedeljek, 22. marca, natanko ob 11.00.

Slovenski muzeji in galerije smo v času pandemije svoje delovanje preselili na splet. Kljub tradicionalni vlogi »varuhov preteklosti« se muzeji danes aktivno odzivamo na družbena dogajanja in javnosti ponujamo dostop do kulturnega znanja. Zaradi tega za ljubitelje umetnosti pripravljamo poseben teden. Dogodek poteka v sklopu akcije Skupnost muzejev Slovenije pod skupnim imenom Naprej v preteklost.

Program:
Nika Špan - Ljubljana by Heart / spletno ekspres vodstvo  
ponedeljek, 22. marec 2021, 11.00
vodi: Deja Bečaj, strokovna sodelavka UGM

Serijo kratkih vodstev o mestih in mestnih vedutah v naši zbirki začenjamo z minuto in pol trajajočim videom (predvajan je v zanki), ki vzporedno prikazuje pogled na Ljubljano s ptičje perspektive ter na bronast model pomanjšane Ljubljane. Avtorica nas sprašuje katera resničnost je bolj resnična in katera percepcija bolj pravilna?

Franjo Stiplovšek - Lekarniška ulica/ spletno ekspres vodstvo  
torek, 23. marec 2021, 11.00
vodi: Brigita Strnad, muzejska svetovalka UGM

V Maribor priseljeni primorski umetnik Franjo Stiplovšek je predvsem ustvarjal v tehniki lesoreza. Tudi mesto ob Dravi, v katerem je živel krajši čas takoj po 1. sv. vojni, je raziskoval skozi oči likovnega umetnika, grafika. Nastala je grafična mapa z motivi starega Maribora, iz katere vam bomo predstavili motiv ozke, nekoliko temačne Lekarniške ulice iz leta 1924.

Nataša Prosenc Stearns - Obala / spletno ekspres vodstvo  
sreda, 24. marec 2021, 11.00
vodi: Simona Vidmar, kustosinja UGM

Kratek video Obala je niz kadrov, ki prikazujejo dogajanje v predelu Venice Beach v Los Angelesu, kjer slovenska videastka in filmska režiserka Nataša Prosenc Stearns živi od 90-ih let. V izrazitih barvah in zamegljeni perspektivi avtorica izmenjuje kaotične prizore z mirnimi, skoraj opustelimi kadri te prostrane obale. Obalo je Nataša Prosenc Stearns posnela, potem ko je končala podiplomski študij filma in videa na California Institute of the Arts v Los Angelesu in že posnela svoj prvi hollywoodski celovečerec.

Ivan Dvoršak - Trenutek tišine / spletno ekspres vodstvo  
četrtek, 25. marec 2021, 11.00
vodi: Andreja Borin, kustosinja UGM

Ivan Dvoršak je bil prvi, ki je v slovensko fotografijo uvedel predmestne prizore polne tišine in s tem nakazal na razvoj fotografije v smer modernizma. S predmestnimi prizori je vplival tudi na druge člane mariborskega Fotokluba in bil je eden od vodilnih članov skupine Mariborski krog. Vas zanima kako so mariborska predmestja navdahnila tega izrednega fotografa?

Matija Jama - Šentklavž pri Ljubljani / spletno ekspres vodstvo  
petek, 16. marec 2021, 11.00
vodi: Urša Rotman, strokovna sodelavka UGM

Matija Jama velja za najdoslednejšega med slovenskimi impresionisti. Bil je mojster upodabljanja svetlobe. Slika Šentklavž pri Ljubljani prikazuje ljubljansko stolnico skupaj z Robbovim vodnjakom na Mestnem trgu. Trg prikazuje v jasnem zimskem dnevu. Nedelujoči vodnjak, tramvaj in pročelja okoliških zgradb so zaradi nizkega popoldanskega sonca že v senci, medtem, ko sta zvonika cerkve še ožarjena z zlatorumeno svetlobo.

VLJUDNO VABLJENI!