Mladi strokovnjaki UGM (10 - 15 let)
UGM, Strossmayerjeva 6
srede, 12. september - 24. oktober 2018, 16.00 – 18.00
vodi: Brigita Strnad, muzejska svetovalka
cena posamezne ustvarjalnice: 7 EUR / cena celotnega programa: 45 EUR 
prijave na brigita.strnadping@ugmpong.si

Program Mladi strokovnjaki UGM je namenjen otrokom, ki jih likovna umetnost še posebej zanima in želijo svoj interes razvijati in nadgraditi. Program udeležencem omogoča neposreden stik s kakovostnimi umetniškimi deli, spoznavanje strokovnega osebja v UGM, srečanja z umetniki v njihovem delovnem okolju in demonstracije likovnih tehnik ter preizkušanje v njih. Program spodbuja aktivno opazovanje, razvoj kritične misli in besedišča ter oblikovanje kreativnih interpretacij umetnosti. Skozi ogled razstav, dialog z mentorji in lasten likovni izraz bodo otroci pridobili tako veščine na likovnem področju kot spretnosti v javnem nastopanju, delovanju v skupini ter presojanju družbenega okolja in svojega mesta v njem.

V šolo bomo vpisali največ 12 otrok, kar bo udeležencem omogočalo razvijanje poglobljenega dialoga z mentorji in sovrstniki, hkrati pa intenzivno raziskovanje raznolikih možnosti izražanja. Program Mladi strokovnjaki UGM se bo zaključil z javnim dogodkom, ki bo udeležencem ponudil izkušnjo nastopa pred občinstvom.

Mladi strokovnjaki UGM se lahko po zaključku programa v UGM pridružijo še drugim aktivnostim v intenzivni šoli likovne in intermedijske umetnosti, lutkarstva in animacije: Kreativni potni list za mlade. V programu Kreativnega potnega lista se bodo skozi vse šolsko leto povezovale dejavnosti v štirih ustanovah oz. društvih: Umetnostna galerija Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture in Zavod MARS Maribor.

V jesenskem programu bodo Mladi strokovnjaki UGM raziskovali področje umetniške fotografije. Na razstavah v UGM in UGM Studiu bodo spoznavali značilnosti in sporočilno moč fotografije, se srečali z umetniki ter pridobljeno znanje tudi praktično preizkusili. Poudarek bo na raziskovanju medija tako, da bodo udeleženci lahko z njim čim bolj prepričljivo izrazili svoje ideje, zamisli in doživetja. Fotografski medij bodo uporabili na sebi lasten in izviren način, samostojno pa bodo odkrivali tudi, kakšne pripomočke potrebujejo, če želijo ustvariti fotografijo z določeno vsebino. 

sreda, 12. september 2018, 16.00 – 18.00 / Uvodno srečanje
UGM, Strossmayerjeva 6 

Delavnico bomo začeli s krajšo predstavitvijo zgodovine in nastanka fotografije ter si ogledali razstavo Inge Morath - retrospektiva. Pred prvim srečanjem naj udeleženci pošljejo vsak eno avtorsko fotografijo, ki jo bomo potrebovali za nadaljnje delo, na naslov: brigita.strnad@ugm.si. 

sreda, 19. september 2018, 16.00 – 18.00 / Brezčasni portret, delavnica portretne fotografije 
UGM, Strossmayerjeva 6 

Inge Morath je fotografinja, ki je skozi intenzivno ukvarjanje z ljudmi ustvarila brezčasne portrete. Svojo pozornost je enako ljubeče namenjala neznanim računovodkinjam in ljudem z ulice kot filmskim zvezdam in velikim umetnikom. Skozi ogled njene retrospektivne razstave se bomo seznanili z značilnostmi in sporočilnostjo portreta. Na delavnici se bomo pri fotografiranju portreta poigravali s svetlobo, kadri, izraznostjo geste, vključevanjem atributov in podobno. Skozi ustvarjalni proces bodo mladi razvijali svojo fotografsko občutljivost ter zmožnost komuniciranja v fotografskem, vizualnem jeziku. Udeleženci naj s seboj prinesejo svojo fotografsko kamero. Uporabijo lahko tudi kamere na mobilnih telefonih.

sreda, 26. september 2018, 16.00 – 18.00 / Mesto, fotografska delavnica
UGM, Strossmayerjeva 6 

Skozi ogled razstave fotografinje in popotnice Inge Morath bomo raziskovali, kako je avtorica s kamero zabeležila svoje doživljanje mest in ljudi v njem. Nato se bomo skozi sprehod po našem mestu posvetili poglobljenemu opazovanju, ki je predpogoj za dobro fotografijo. Ukvarjali se bomo s kompozicijo, svetlobo, sencami in kadri ter raziskovali možnosti, ki nam jih ponuja fotografska kamera, da bo posnetek čim bolje izražal našo zamisel. Udeleženci naj s seboj prinesejo svojo fotografsko kamero. Uporabijo lahko tudi kamere na mobilnih telefonih.

sreda, 3. oktober 2018, 16.00 – 18.00 / srečanje in delavnica z umetnikom Matejem Sitarjem
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2 

Katere veščine so pomembne za ustvarjanje dobre fotografije? Kje in kako se izpopolnjevati na področju fotografije? Na ta vprašanja bo mladim strokovnjakom poskušal odgovoriti umetnik Matej Sitar, ki bo tudi predstavil svojo razstavo fotografskih serij Majhna meditacija o času in prostoru ter Brezno. 
Matej Sitar (r. 1980, Slovenj Gradec) je umetniški fotograf s široko paleto delovanja. Za različne revije in fotografe fotografira arhitekturne prostore, v omejeni nakladi izdaja foto-knjige pod lastno znamko The Angry Bat, na svojem blogu The Angry Bat's – nice photobooks tedensko predstavlja foto-knjige najrazličnejših domačih in tujih avtorjev, ob tem pa tudi redno razstavlja. Trenutno živi in deluje v Mariboru. Je prejemnik več štipendij in dobitnik prestižne nagrade Essl za mladega sodobnega umetnika (2009). 

sreda, 10. oktober 2018, 16.00 – 18.00 / Tihožitje, fotografska delavnica 
UGM, Strossmayerjeva 6 

Tihožitje je tradicionalni motiv v likovni umetnosti, ki je lahko ustvarjalni izziv tudi danes. Na delavnici se bomo motiva lotili s pomočjo fotografije, uporabe filtrov, različnih leč in drugih »naredi sam« pripomočkov. Udeleženci naj s seboj prinesejo svojo fotografsko kamero. Uporabijo lahko tudi kamere na mobilnih telefonih.

sreda, 17. oktober 2018, 16.00 – 18.00 / Fotografska zgodba, delavnica izdelovanja avtorske knjige 
UGM, Strossmayerjeva 6 

Mlade udeležence vabimo, da na delavnico prinesejo 5 – 10 lastnih fotografij. Iz fotografij bomo oblikovali zgodbo in jih povezali v avtorsko knjigo. Proces dela bo vključeval pogovor in vrednotenje fotografij, načrtovanje, vključevanje drugih likovnih tehnik (kolaž in risba) in besedila ter vezanje v knjigo. 

sobota, 20. oktober 2018, 10.15 – 15.45 / fotoatelje in galerija Pelikan v Celju 
ekskurzija v Celje 
Atelje Josipa Pelikana je kulturni spomenik državnega pomena, saj je edini ohranjeni primer steklenega fotografskega ateljeja s konca 19. stoletja v Sloveniji. Stekleni fotografski atelje je zgradil celjski fotograf Martin Lenz leta 1899. Zidana pritlična stavba s tremi manjšimi delovnimi prostori nosi nad seboj stekleni atelje izvedbe Pultatelier. Josip Pelikan ga je kupil leta 1920 ob preselitvi v Celje. Danes je v njem stalna muzejska postavitev, ki priča o bogatem in ustvarjalnem življenju in delu mojstra fotografa Josipa Pelikana, ki je Celje in Celjsko svojih let mojstrsko prelil v trajni spomin. Obiskovalci si lahko v pritličju ateljeja ogledajo temnico, retuširnico, mojstrovo tehnično opremo, steklene plošče in originalne fotografije. V nadstropju je stekleni salon z vso pripadajočo opremo. V njem je s pomočjo naravne svetlobe ustvarjal mojster Pelikan. Ogledu bo sledila delavnica Fotografiramo brez fotoaparata, na kateri bomo ustvarjali risbe na fotografskem papirju ter jih razvili v temnici. 
doplačilo: 7 EUR za vlak + 3,5 EUR za vstopnico in ustvarjalnico 
prijave do: 10. oktobra na naslov brigita.strnadping@ugmpong.si

sreda, 24. oktober 2018, 16.00 – 18.00 / srečanje in delavnica z umetnico Petro Kapš 
zbirno mesto: UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2 

Zvoki in glasovi ustvarjajo nevidne impulze, ki močno vplivajo na naša doživetja. Kako poslušamo fotografijo? Petra Kapš je umetnica, ki poleg fotografije kot svoje izrazno sredstvo raziskuje tudi zvok, tekst in performans. Seznanili se bomo z njenim delom ter pod njenim mentorstvom oblikovali zvočni zapis avtorske knjige. 
Petra Kapš alias OR poiesis (r.1975, Maribor) razvija prakso performativnega zvočnega snemanja na terenu in raziskuje možnosti avtorskega radijskega prostora. V njenem delu je ob zvočno-digitalni dimenziji v ospredju tudi fizična prisotnost telesa. V zvočni knjigi z naslovom Uho v vrtovih tišin, stranske ulice…Maribor (2015) umetnica na svojevrsten način združi avtorsko poezijo, performativno osebno branje, radijske intervencije in fotografsko beleženje prostora. Petra Kapš se ukvarja tudi z likovno kritiko in kuriranjem razstav. Delavnica je namenjena mladim od 10 let dalje, ki jih navdušuje fotografija.

VABLJENI!