Preskoči na vsebino

Konferenca / Saša Dev, arhitekt modernega Maribora
UGM, Strossmayerjeva ulica 6
sreda, 15. februar 2023, 14.00-16.00

nagovor: Matevž Čelik, državni sekretar Ministrstva za kulturo

predavatelji: izr. prof. Uroš Lobnik, Oddelek za arhitekturo, Maribor; Gregor Reichenberg, podžupan MOM za področje arhitekture in prostora; dr. Eva Sapač, ZVKDS Maribor; Stojan Skalicky, sokustos razstave in raziskovalec dela Saše Deva; dr. Andrej Šmid, predsednik Društva arhitektov Maribor; prof. dr. Aleš Vodopivec, Fakulteta za arhitekturo, Ljubljana

moderator: Simona Vidmar, sokustosinja razstave in direktorica UGM

organizira: UGM, Društvo arhitektov Maribor in Arhitekturni biro Arhisol

Umetnostna galerija Maribor, Društvo arhitektov Maribor in Arhisol vabijo na kratko konferenco, kjer povezujemo strokovnjake s področij arhitekture, zgodovine umetnosti, urbanizma, kulturne politike in varovanje kulturne dediščine, da na novo spregovorimo o zapuščini arhitekta Saše Deva, njegovem pomenu za arhitekturo, arhitekturno dediščino in poučevanje arhitekture.

Saša Dev je bil več kot 30 let eden najpomembnejših nosilcev arhitekturnega in prostorskega razvoja Maribora. Leta 1928 je ustanovi svoj biro in se upokojil leta 1965 z mesta direktorja Projekta Maribor. Skupaj z Jaroslavom Černigojem je postavil temelje moderne oz. sodobne arhitekture v mestu ter posredno tudi temelje za mariborsko arhitekturno prakso oz. arhitekturno šolo. Dela Saše Deva spadajo v vrh slovenske arhitekture 20. stoletja in nekatera med njimi so danes arhitekturne ikone mesta. Ob tem Saša Dev ostaja spregledana osebnost tako znotraj slovenske arhitekturne zgodovine, kot znotraj družbenega prostora Maribora.

Vljudno vabljeni. Udeležba je brezplačna.