Preskoči na vsebino

Kolesarsko vodstvo / Umetnost med drevesi
četrtek, 21. september 2023, 17.00
zbirno mesto: UGM, Strossmayerjeva 6
zaključek: Park skulptur, Koroška cesta 160 

vodijo: Brigita Strnad, muzejska svetovalka UGM, Miran Krivec, konservatorski svetnik ZVKDS OEMB, Žiga Ozvaldič in Blaž Gams, Mariborska kolesarska mreža

V okviru Evropskega tedna mobilnosti vas bomo ob umetnosti opozorili tudi na zelene površine in drevesa, ki za mesto prenašajo številne koristi - med drugim zmanjšujejo onesnaženost zaradi prometa, blažijo hrup, okolje je zaradi njih bolj zdravo, lepše in prijetnejše. Začeli bomo na zelenici pred UGM, kjer v senci krošenj dreves lahko počivate na skulpturi, ki jo je ustvaril kanadski umetnik Will Nettleship. Na parkovnem delu Slomškovega trga bomo srečali Karleka, samega Slomška, risbico Petre Varl in znamenito drevo ginko. Nato se bomo še zapeljali na ploščad pri Ljudskem vrtu s spomenikom Josipa Primožiča Toša ter po Gosposvetski cesti, ob kateri sta v krošnjah dreves skriti dve skulpturi znamenite mariborske Forma vive. Zaključili bomo v Parku skulptur pri leseni umetnini Poslednji dotik Dragice Čadež, ki med drugim spodbuja razmislek o človekovem vplivu na drevesa.

Kolesarsko vodstvo bo potekalo v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Maribor in Mariborsko kolesarsko mrežo.

Udeležba je brezplačna.