Preskoči na vsebino

Kaj lahko z razstave moderne in sodobne umetnosti odnesemo s seboj?

Spoznavanje umetnosti je pot, po kateri nam muzeji lahko pomagajo, da vsi pridemo do bogatega razumevanja in doživljanja umetnin.

Laična javnost je do moderne in sodobne umetnosti še vedno preveč zadržana. Pogosto slišimo, da je ni mogoče razumeti, da je takšna umetnost samo za strokovnjake, da v njej ne vidijo smisla, da ni lepa ali da je preveč provokativna. Zlasti odrasli, ki imajo že izoblikovana znanja, mnenja, prepričanja o umetnosti, ki so takšna in drugačna, so na razstavi sodobne umetnosti lahko precej slabe volje, če sploh do nje pridejo. Vloga in cilj muzejev umetnosti in s tem tudi Umetnostne galerije Maribor (UGM), muzeja za moderno in sodobno umetnost, pa je biti vključujoč in dostopen muzej za vse, da vsak lahko v njim najde prostor zase in se s pomočjo umetnosti osebnostno bogati. Kot pedagoginja v muzeju, se največkrat predstavim kot oseba, ki obiskovalcem_kam pomaga na poti spoznavanja umetnosti tako, da bodo po končanem obisku lahko nekaj odnesli s seboj - vendar ne fizične umetnine, temveč novo izkušnjo, spoznanje, vedenje ali obujen občutek. Ves čas pa se nam pri oblikovanju razstav in programov postavlja vprašanje, kako nagovoriti in motivirati za ogled takšnih razstav omenjeno javnost, kako organizirati prostor, da se bodo v njem dobro počutili in predvsem kakšne oblike in metode izobraževalnega dela vključiti, da bodo spodbujale poglobljeno razumevanje in doživljanje tudi moderne in sodobne umetnosti.    

V želji, da izpopolnimo in obogatimo izobraževanje ob UGM razstavah prav za odrasle in predvsem starejše odrasle, smo se prijavili na projekt Erasmus+KA1 z vsebino Starejši obiskovalci v muzeju vizualne umetnosti. S projektom smo dosegel pričakovane rezultate in cilje oz. jih tudi presegli. Sicer smo pričakovali, da bomo pridobili več vpogleda v problematiko starejših oseb v umetnostnem muzeju, pri soočanju z moderno in sodobno umetnostjo. Vendar je glede na nastali položaj zaradi Covida19  bilo tudi predvidljivo, da nam gostujoče organizacije tega ne bodo mogle ponuditi v tolikšni meri. Kljub temu smo  vseeno dobili dovolj vpogleda v zelo raznolike prilagoditve in programe za odrasle in starejše, v katerih smo našli smisel in možnost obogatitve naših dejavnosti. Svoje prijavljene vsebine pa smo dopolnili z raziskovanjem aktualne problematike digitalizacije muzejev in on-line izobraževanja.

Več o projektu Erasmus+KA1 tukaj.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.