Jaz sem Janez Janša
projekcija dokumentarnega filma
UGM, Velika dvorana
četrtek, 22. marec 2018, 18.00

Kaj je v imenu?
predavanje Mladena Dolarja
UGM, Velika dvorana
četrtek, 22. marec 2018, 19.00

Jaz sem Janez Janša je dokumentarni film o imenih in preimenovanjih, ki se osredotoča na precej neobičajno spremembo imena, ko so trije umetniki leta 2007 uradno postali Janez Janša.

Kaj je v imenu?
Dejanje treh slovenskih umetnikov, ki so so pred desetimi leti preimenovali v Janez Janša, sproža razmislek o statusu imena, ki ima sicer dolgo zgodovino. "Kaj je ime?", se sprašuje Julija na balkonu. "Roka ni, noga ni, obraz ni, niti kak drug del človeka," pravi. "Zaslužim, Jago, to ime?", se sprašuje druga Shakespearjeva junakinja, Desdemona v Othellu. Kako se imena dotikajo imenovanega? S tem se je ukvarjala dolga filozofska tradicija, ki sega vse do Platona in njegovega dialoga Kratil, s podnaslovom "O pravilnosti imen". Preimenovanje treh Janš pa obenem sproža vrsto vprašanj o socialnih in političnih implikacijah imena in sega na nevralgično območje razmerja med umetnostjo in politiko.

Mladen Dolar je profesor in višji znanstveni sodelavec na oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Njegova glavna področja raziskovanja so psihoanaliza, moderna francoska filozofija, nemški idealizem in teorija umetnosti. Večkrat je predaval na univerzah v ZDA in po Evropi. Napisal je več kot sto prispevkov za akademske revije in zbornike. Poleg desetih knjig v slovenščini sta njegovi najvidnejši knjižni deli A Voice and Nothing More (MIT 2006, prevedena v pet jezikov) in Opera's Second Death (s Slavojem Žižkom, Routledge 2001, prav tako prevedena v več jezikov).

Projekcija in predavanje sta del spremljevalnega programa ob razstavi Janez Janša®, ki bo na ogled do 31. marca, v UGM Studiu, na Trgu Leona Štuklja 2.

Udeležba je brezplačna.
VABLJENI!