četrtek, 19. junij 2008, ob 18.00
vodi: prof. dr. Alojz Križman

Novi Ljudski vrt je že od vsega začetka ambiciozno zastavljen projekt. Rešitev, pridobljena z natečajem leta 1998, po skoraj desetih letih, ko je postavljena v prostor, deluje sveže in privlačno. Čeprav so okoliščine gradnjo zavlekle, je konstrukcija mimoidoče navduševala že ves čas, odkar so se na gradbišču pričeli kazati obrisi valovite strehe, ki zaokroža ring s tribunami v impresivno novo mestno arhitekturo. Mesto je z novim stadionom pridobilo sodoben športni objekt, ki sprejme 13 tisoč obiskovalcev in je primeren za organizacijo mednarodnih športnih prireditev. Nov stadion pomeni tudi nov zagon za športne klube, ki objekt uporabljajo, v prvi vrsti mariborski Nogometni klub. Ob tem pa je stadion s svojo privlačno arhitekturo in monumentalnostjo že postal nova mestna ikona.  

Stadion bo predstavil prof. dr. Alojz Križman, bivši župan Maribora in dolgoletni predsednik Zveze mariborskih športnih društev Branik, ki je obnovo in razširitev stadiona vodil od začetkov pred desetimi leti do danes.  

Razstava je del programa Tedna arhitekture v Sloveniji, ki v organizaciji Ministrstva za okolje in prostor, poteka v okviru predsedovanja Slovenije EU.