Javno vodstvo po razstavah Arteast 2000+ in Jasmina Cibic, Druge mitologije
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
nedelja, 11. januar 2009, od 11.00-12.00
vodita: Breda Kolar Sluga, direktorica UGM in Simona Vidmar, kustosinja UGM

Nedeljsko vodstvo bo namenjeno predstavitvam obeh velikih razstavnih projektov v UGM – mednarodni zbirki Moderne galerije Ljubljana, Arteast 2000+, in velikopotezni prostorski instalaciji Jasmine Cibic v Viteški dvorani, Druge mitologije.

Mednarodna zbirka Arteast 2000+ se je začela oblikovati v 90-ih letih 20. st. Namen zbirke Arteast 2000+ je ustvarjati dialog Vzhodnega prostora z drugimi prostori sodobne umetnosti. Predstavitev zbirke v UGM izpostavlja dela, ki temeljijo na tem dialogu. Na ogled so instalacije umetnikov, od katerih večina sodi v sam vrh svetovne umetnosti.

Kompleksna, komunikativna in včasih humorna dela Jasmine Cibic so vseskozi usmerjena k raziskovanju aktualne teme – industrializacije turizma in s tem klišejskega doživljanja geografskih prostorov. Najnovejše delo, ki ga je umetnica ustvarila posebej za UGM, je nekakšen posnetek javnih prostorov/čakalnic/terminalov, kjer so miti ekspropriirani ter doživetje nemogoče, prostor letaliških magazinov, turističnih brošur ter oglasov, kjer potniku preostane le eno: čakati na obljubljeno destinacijo.