Javni vodstvi po razstavah Elsa Oeltjen Kasimir in Slovenske slikarke in kiparke 1918-1945
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
nedelja, 15. marec 2009, ob 11.00
vodita: dr. Marjeta Ciglenečki, predstojnica Oddelka za umetnostno zgodovino na FF v Mariboru in Barbara Savenc, umetnostna zgodovinarka

Javno vodstvo po razstavi Elsa Oeltjen Kasimir, Iz družinske zapuščine bo imela izr. prof. dr. Marjeta Ciglenečki, ki že več let proučuje umetničin likovni opus raztresen med Nemčijo, Avstrijo in Slovenijo. Razstavljena dela so iz družinske zapuščine avtoričine prapravnukinje in so prvič na ogled javnosti.  

Razstava Slovenske slikarke in kiparke 1918-1945 postavlja na ogled delček ustvarjanja slikark in kipark, ki so v slovenskem prostoru delovale v času od 1918 do 1945. V javnem vodstvu bo vodja projekta, Barbara Savenc, osvetlila položaj žensk ustvarjalk v luči širšega družbenega konteksta v prvi polovici 20. st. Predstavljene bodo možnosti šolanja in razstavljanja, povezovanje v ženska društva in ustanavljanje ženskih izobraževalnih institucij ter posamezne umetnice, ki so s svojim delovanjem aktivno sooblikovale umetniško prizorišče prve polovice 20. stoletja pri nas.