Preskoči na vsebino

Janez Vidic: od slik do lutk
Iz zbirk dveh muzejev in knjižnice
Razstavišče v kleti Minoritske cerkve,
Lutkovno gledališče Maribor, Vojašniški trg 2A, Maribor
3. februar–3. april 2023
otvoritev: petek, 3. februarja 2023, 11.00

Ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku, se Umetnostna galerija Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor, enota za domoznanstvo in posebne zbirke in Lutkovno gledališče Maribor z izborom del iz svojih zbirk poklanjajo priznanemu ustvarjalcu Janezu Vidicu.

Ob tej priložnosti smo za javnost pripravili posebno ponudbo - ogled dveh muzejev za ceno ene vstopnice. Akcija traja od 3. februarja do 26. marca 2023. Vstopnico lahko kupite na obeh lokacijah. V tem času na ogled v Umetnostni galeriji Maribor in v Lutkovnem muzeju Maribor.

Kaj povezuje slikarja Janeza Vidica s pesnikom Francetom Prešernom? Slovenija je ena redkih držav, ki pomen kulture potrjuje s praznikom. Izbrali smo 8. februar, dan smrti pesnika Franceta Prešerna, ki je s svojo Zdravljico bodril nacionalno zavest in povzdignil slovenski jezik na evropsko raven. 8. februar je tudi dan, ko se je rodil slikar Janez Vidic. Naključje? Za Janeza Vidica verjetno ne, saj je Vidic v času druge svetovne vojne, leta 1944, dobil priložnost, da ilustrira bibliofilsko izdajo Prešernove Zdravljice. Odkritje talenta ob ustvarjanju ilustracij je bilo avtorju tako velika spodbuda, da se je v celoti posvetil likovni umetnosti. Janez Vidic bi danes, 8. februarja 2023, praznoval svoj 100. rojstni dan.

Dela Janeza Vidica, naturaliziranega Štajerca, slikarja, ilustratorja, avtorja stenskega slikarstva in dolgoletnega tehniškega urednika pri Založbi Obzorja (1956–73), hranimo v obeh muzejih. Ob ustanovitvi Lutkovnega muzeja v Mariboru pa lahko prvič povežemo znanja in osvetlimo različna polja umetnikovega ustvarjanja. Širši javnosti je manj znano, da je Janez Vidic v dveh gledaliških sezonah izvedel osnutke za lutke in scenografijo za tri lutkovne predstave v Lutkovnem gledališču Maribor. Takrat je umetnik že užival »pokoj« in se po lastnih besedah posvečal slikarstvu, za katerega prej, ob delu v Založbi Obzorja, ni imel dovolj časa. Razstava ponuja primerjavo Vidičevih scenografskih del z njegovim slikarstvom in ilustracijami.

Zloženka razstave tukaj.