Izobraževalni program UGM za skupine iz vrtcev in osnovnih šol 
ob razstavi Sodobna slovenska ilustracija, Razstava 14. Slovenskega bienala ilustracije
UGM, Strossmayerjeva ulica 6
19. april – 24. junij 2022

Umetnostna galerija Maribor (UGM) je druga največja ustavna za moderno in sodobno likovno umetnost v Sloveniji. Z otroci in mladimi v naših prostorih spoznavamo vrhunske likovne umetnine domačih in tujih umetnikov ter umetnic. Vodstva in ustvarjalnice v UGM so namenjene radovednim in ustvarjalnim mladim obiskovalcem/kam in takšnim, ki se znajo tudi kdaj izgubiti, da najdejo kaj novega.

Tokrat vas s ponosom obveščamo, da letos prvič gostimo veliko razstavo 14. Slovenskega bienala ilustracije! Razstava ponuja pregled čez odličnost, raznolikost in naboj nagovora sodobne slovenske ilustracije. Na razstavi je predstavljenih več kot 80 avtorjev in avtoric z originalnimi ilustracijami, nastalimi v zadnjem obdobju. Ob tem lahko obiskovalci prelistajo več kot 50 knjig, ilustriranih z originali na razstavi. Razstava ves čas ohranja ustvarjalno moč in razkriva odličnost slovenske ilustracije z najrazličnejšimi avtorskimi poetikami, hkrati pa spremlja nove likovne izraze, rešitve in tehnike, saj umetniki ves čas prenavljajo slikarske tehnike, uvajajo elemente filma, stripa, animiranega filma, elektronskih medijev in drugih sodobnih tehnologij. Je dragocen prispevek k uveljavljanju ilustracije, ki je v svojem največjem segmentu otroške ilustracije nepogrešljiva pri sooblikovanju likovnega razumevanja mladih in najmlajših. Kot takšna je bistvena v vzgojni in izobraževalni vlogi, kjer kot slikovna govorica soustvarja človekovo zavest in likovno občutljivost.

PROGRAM

Vodstvo  
Učili se bomo brati. Ampak ne črk, besed ali besedil. Brali bomo ilustracije, likovne podobe. Tudi ilustracije imajo svoje znake, ki jih povezujemo in v njih razberemo sporočila. Ta pa se nujno povezujejo z besedilom, zato povsem brez branja besedil tudi ne bo.   
Trajanje: 45 min
Cena: 2,20€

Primerno za vse skupine.

Vodstvo in ustvarjalnica
Na vodstvu se bomo preizkusili v branju likovnih znakov in sporočil, na likovni ustvarjalnici pa se bomo preizkusili tudi v ustvarjanju le-teh. Vzgojitelji/ice in učitelji/ce, morda v šoli prav kar obravnavate kakšno besedilo? Predlagajte nam ga. Uporabili ga bomo za našo ustvarjalnico.
Trajanje: 60 – 90 min
Cena: 2,50€

Primerno za vse skupine.

Kulturni dan  
V okviru kulturnega dne vam bomo pripravili pester program, na katerem se bomo temeljito soočili z razstavo. Vsebino razstave pa poglobili z različnimi raziskovalnimi in likovnimi nalogami. Program lahko zasnujemo tudi v sodelovanju z vami, spremljevalci/kami skupin.
Trajanje: 120 – 150 min
Cena: 3,50€

Primerno za OŠ.

Informacije in najava skupin: Brigita Strnad, muzejska svetovalka, brigita.strnadping@ugmpong.si, 02 229 46 97

Program izvajamo od torka do nedelje, med 9.00 - 18.00, razen v času, ko je razstavišče zaprto zaradi postavljanja nove razstave.