Preskoči na vsebino

Izobraževalni program ob razstavi SAŠA DEV, arhitekt; Temelji sodobne arhitekture v Mariboru
za skupine iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol
UGM, Strossmayerjeva 6
16. december 2022 - 5. marec 2023

Med decembrom in marcem vas vabimo na veliko arhitekturno razstavo najvidnejšega mariborskega modernista, arhitekta Saše Deva (1903-1967). V Mariboru je zapustil izrazit pečat, skupaj s sošolcem Jaroslavom Černigojem je v 1930-ih letih moderniziral mestno podobo ter z drznim dizajnom in izčiščenimi formami vpeljal v mesto svetovljanski duh. Njegova arhitekturna dela – med njimi Hutterjev blok, nekdanja banka na Tyrševi, Ribniška koča na Pohorju, Zdravstveni dom v Mariboru idr. – predstavljajo mejnike v urbanem razvoju mesta. Čas tem delom ni odvzel svežine, mnoga ohranjajo trajno vrednost in vedno znova presenečajo z dognano formo, domišljeno vsebino ter konstrukcijo. Na razstavi bodo predstavljeni številni izvirni arhitekturni načrti Saše Deva, arhitektova zanimiva korespondenca z naročniki in obrtniki, del osebnega arhiva ter arhivske fotografije iz obdobja med obema vojnama. S pomočjo bogatega materiala, pridobljenega iz številnih arhivov in muzejev bo razstava ponudila tudi vpogled v dinamično in navdihujoče arhitekturno in družbeno dogajanje v Mariboru med obema vojnama.

Ob razstavi pripravljamo pester izobraževalni program. Otroci in mladi bodo spoznavali značilnosti arhitekture in oblikovanja ter poklic arhitekta_ke ter se poglobili v bogat opus arhitekta Saša Deva. Skozi ogled jih bomo spodbujali v kritično vrednotenje arhitekturnih in oblikovalskih del ter skupaj preizpraševali načelo trajnostnega razvoja tudi na tem področju.
Info in prijave: Brigita Strnad, 02 22 94 697 ali brigita.strnadping@ugmpong.si brigita.strnadping@ugmpong.si

PROGRAM:
VODSTVO / 45 – 60 min / cena: 2,20€ / primerno za OŠ in SŠ

Otroci in mladi bodo značilnosti arhitekture in oblikovanja spoznavali ob ogledu številnih risb, načrtov, fotografij, maket in predmetov pomembnega mariborskega arhitekta. Spodbujali jih bomo v pozorno opazovanje, opisovanje in vrednotenje razstavnih eksponatov. Potrudili se bomo, da bo ogled pomembno prispeval k ozaveščenosti o pomenu prostorskega oblikovanja. 

VODSTVO V ANGLEŠKEM JEZIKU / cena: 3,50€ / primerno za OŠ in SŠ
V kolikor na šoli gostite tuje učence in dijake, vam lahko zanje pripravimo tudi vodstvo v angleškem jeziku.

VODSTVO S HUDO MRAVLJICO / 45 min – 60 min / cena: 2,20€ / primerno za predšolske otroke in učence 1. razredov OŠ
Kje so doma mravljice? V mravljišču, ali ne? Je tudi vam videti mravljišče razmetano? No, pa ni čisto tako! Mravljice ustvarjajo prostor, v katerem dobro delujejo, se fino počutijo in so zdrave. So dobre arhitektke. Arhitekti pa so tudi med nami. Huda mravljica iz UGM bo najmlajšim predstavila področje arhitekture, ko si bodo ogledovali načrte, risbe, fotografije in makete ter spoznavali delo pomembnega slovenskega arhitekta Saša Deva. Povabila jih bo tudi k likovnemu ustvarjanju, pri katerem bodo razmišljali in sproščali domišljijo o hišah in zgradbah prihodnosti, ki bodo seveda okolju prijazne.

VODSTVO Z USTVARJALNICO / 80 – 90 min / cena: 2,50€ / primerno za OŠ in SŠ
Otroke in mlade bomo povabili k razmisleku o bivanjski kulturi danes in jutri. Kako prostor oblikovati danes, da bo prijazen tudi jutri in bodo v njem dobre možnosti imele tudi prihodnje generacije. Svoje zamisli bodo likovno poustvarili na krajši ustvarjalnici, ki bo sledila ogledu razstave.   

KULTURNI DAN / 120 – 150 min / cena: 3,50€ / primerno za OŠ in SŠ
Učeni in dijaki so vabljeni, da v UGM preživijo tudi daljši čas. Razstavo bomo preučili »z lupo«, temeljito bomo pregledali risbe, makete in drugo gradivo ter v skupinah pripravili poročila o raziskanem gradivo. V drugem delu bodo nova spoznanja uporabili za načrtovanje prijaznega mesta, ki smiselno vključuje različne elemente - ceste, kolesarske poti, zgradbe, zelene in vodne površine, igrala in druge prostore druženja. Pri načrtovanju bomo seveda upoštevali načelo trajnostnega razvoja.

Zimske počitnice v UGM, Zgradimo prijazno mesto / za otroke od 5 do 10 let
31. januar – 3. februar 2023, 10.00-12.30

Tokrat bomo na počitniških ustvarjalnicah raziskovali, kdaj je mesto prijazno. Naučili se bomo, da mesto oblikujejo različni elementi. Če so ti smiselno povezani, se v njem počutimo varno, sproščeno in smo tudi bolj zdravi. Prvi dan bomo zgradili mostove, ceste in veliko kolesarskih stez, nato bomo ustvarili trge, zelene in vodne površine. Mednje bomo postavili hiše, nebotičnike in druge zgradbe. In zadnji dan? Mesto brez igral ni prijazno mesto, zato bomo zanj oblikovali še igrala – gugalnice, vrtiljake ali kaj čisto novega. Čisto za konec pa bomo iskali odgovor na zelo pomembno vprašanje, ali bo naše mesto prijazno še za zanamce.
Cena posamezne ustvarjalnice: 5€ / Cena za vse štiri ustvarjalnice: 15 €. V ceno je vključena malica.