Prostor v prostoru / izobraževalni program ob razstavi
program, namenjen osnovnim in srednjim šolam
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
24. oktober
3. december 2019

V sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje bomo oktobra in novembra v UGM Studiu gostili razstavo Prostor v prostoru, prvo pregledno razstavo, ki slovensko scenografijo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. S pomočjo ohranjenih maket, scenskih osnutkov v različnih likovnih tehnikah, skic, načrtov in fotografij uprizoritev bodo predstavljeni scenografija kot veda, delo sodobnih in starejših scenografov ter razvoj prostorov igre na slovenskih odrih.
Ker je večina scenografov starejše generacije tudi pomembnih slovenskih likovnih umetnikov, bo razstava poudarila gledališki del njihovih opusov, ki je bil do sedaj slabše predstavljen (na primer dela Ivana Vavpotiča, Avgusta Černigoja, Marija Pregla, Gabrijela Stupice, Vala Bratine, Maksa Kavčiča, Jožeta Polajnka, Toše Primožiča idr.) vse do projektov v letu 1991 (Vadima Fiškina, Mirana Moharja, Marka Japlja). Razstava prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh. Avtorica razstave je mag. Ana Kocjančič. Razstavo je pripravil Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju z Narodno galerijo. Producenta postavitve v Mariboru sta Umetnostna galerija Maribor in Festival Borštnikovo srečanje.

Učenci in dijaki se bodo skozi vodeni ogled razstave seznanili s pomembnimi deli domače kulturne dediščine na področju scenografije ter osvajali likovne pojme, povezane z oblikovanjem scenografije in različnimi načini izražanja v scenografiji. Svoje razumevanje razstave pa bodo lahko dopolnili s praktično izkušnjo na likovni ustvarjalnici. Še posebej vam priporočamo program FBS & UGM – Kulturni dan. Povezovanje dejavnosti dveh kulturnih ustanov, Slovenskega narodnega gledališča Maribor in Umetnostne galerije Maribor, bo učencem in dijakom omogočilo širše razumevanje in bolj doživeto dojemanje gledališke in likovne umetnosti.

Program:
Vodstvo po razstavi / primerno za vse skupine
cena: 2,20 €
trajanje: 45 min
Na vodenem ogledu bodo učenci in dijaki spoznavali bogato področje slovenske scenografije do leta 1991. Ob razlagi in pogovoru jih bomo usmerjali v poglobljeno branje vizualnih sporočil gledališke predstave.

Vodstvo z ustvarjalnico / primerno za vse skupine
cena: 2,50 €
trajanje: 80–90 min
Razumevanje scenografije bodo učenci in dijaki podkrepili s praktično likovno nalogo, v kateri se bodo soočili s snovanjem prostora na gledališkem odru.

FBS & UGM - Kulturni dan
cena: 7 €
trajanje. 3–4 ure 
V sodelovanju s 54. Festivalom Borštnikovo srečanje v Slovenskem narodnem gledališču Maribor vam ponujamo možnost izvedbe kulturnega dne v obeh ustanovah. V gledališču si lahko izberete ogled predstave za mlade v okviru programskega sklopa Mlado gledališče, pred predstavo pa se lahko učenci in dijaki poglobijo v razumevanje scenografije na vodstvu (45 min) po razstavi Prostor v prostoru / Scenografija na Slovenskem do leta 1991.

Skupine sprejemamo po najavi med 9 in 18 uro.Informacije in najava skupin: Brigita Strnad, brigita.strnad@ugm.si, 02 22 94 697