Preskoči na vsebino

It's Okay to Cry / otvoritev razstave
UGM, Strossmayerjeva 6
petek, 27. oktober 2023, 19.00

umetnice in umetniki: Christa Barlinn Korvald, Aurélie Bayad, Marin Håskjold, Mara Jenny, Matej Jurčević, Sara Pukanić, Jelisaveta Rapaić, Lucija Rosc, Sonja Vulpes, Nicole Maria Winkler in Karolina Wojtas

kuratorji: Mednarodni festival fotografije ORGAN VIDA (Barbara Gregov, Lovro Japundžić, Lea Vene)

Vabljeni na mednarodno skupinsko razstavo It's Okay to Cry, ki se osredotoča na raziskovanje različnih manifestacij čustev v sodobni družbi. Čas, v katerem živimo, zaznamujeta vse večja nestabilnost in negotovost ter posledično kolektivno nihanje med čustvenimi skrajnostmi – obupom in ekstazo, globoko tesnobo in lahkotno evforijo, potrebo po nadzoru in smislu ali prepuščanjem kaosu in sprejemanjem nesmisla. Izhajajoč iz družbene dimenzije čustev in čustvovanja, razstava predstavlja umetniška dela, ki obravnavajo prevladujoča negativna čustva, kot sta apatija ali tesnoba, pa tudi umetniška dela, ki predstavljajo protiutež palete čustev ter raziskujejo in/ali si predstavljajo različne čustvene dimenzije dis/u/topij, domišljije in fantazije.

Razstava It's Okay to Cry izhaja iz in obenem razširja konceptualni okvir 12. festivala Organ Vida z naslovom No Tears Left to Cry, ki je potekal jeseni 2022 v Zagrebu, obenem pa predstavlja že drugo uspešno sodelovanje med UGM in Organ Vida.