Vodstvo po razstavi / Inventura,-e (ž)
Zbirke v gibanju: Zbirka UGM gostuje v KGLU 
Koroška galerija likovnih umetnosti, Glavni trg 24, Slovenj Gradec
četrtek, 21. februar 2019, 18.00

vodi: Breda Kolar Sluga, kustosinja razstave

Tik pred iztekom vas vabimo, da se z nami še enkrat sprehodite skozi razstavo Inventura, -e (ž), kjer so razstavljena dela avtoric iz Zbirke Umetnostne galerije Maribor. Kustosinja razstave Breda Kolar Sluga je z izborom zgolj avtoric želela spodbuditi razmislek o tem, kakšno sliko o ustvarjalnosti likovnic in vizualnih umetnic v Sloveniji sporočajo naše muzejske zbirke.

Ali ste vedeli, da od 429 imen v Zbirki UGM samo 81 pripada avtoricam, kar predstavlja le 20 odstotkov. Še nekoliko nižji delež pa dobimo, ko primerjamo število del; umetniška dela avtoric predstavljajo le okoli 10-odstotni delež zbirke. Razmerja med spoli nihajo v okviru posameznih zvrsti, vendar ustvarjalke nikjer ne dosežejo niti 40 odstotkov. Enakost razmerja kaže le ena zvrst − knjiga umetnice oziroma umetnika, kjer je število avtoric in avtorjev izenačeno. Zbirka UGM ima še nekatere druge specifike, ki so posledica zanimivih naključij in priložnosti; hrani namreč večjo zbirko ilustracij, ki so nastale za revijo Kurirček v šestdesetih; z nastankom nove države Slovenije pa je UGM pričela oblikovati tudi edino nacionalno Zbirko video umetnosti.

Še več zanimivosti o razstavi in Zbirki UGM pa na sprehodu skozi razstavo, ki ga bo vodila kustosinja in direktorica UGM Breda Kolar Sluga.

VABLJENI!