V prejšnjem letu smo skupaj z Mariborsko knjižnico povabili bralce, da se »izgubijo« med policami Knjižnice Rotovž na Rotovškem trgu 2. Ob pomoči knjižničarjev in knjižničark osrednje enote Mariborske knjižnice smo namreč v 100 izbranih knjig skrili prav tolikšno število brezplačnih vstopnic za galerijo. Vstopnice smo skupaj z ličnim darilom vložili v dela, ki so vsebinsko povezana z likovno umetnostjo, umetnostno zgodovino ter z galerijami in muzeji. Med izbranimi deli so bila Wildova Slika Doriana GrayaDa Vincijeva šifra Dana Browna, Retrospektiva Avgusta Demšarja ali pa Joyceov Umetnikov mladostni portret, zapiski S poti Izidorja Cankarja in Ženske z levega brega Shari Benstock. 

Ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarja 2018, razglašamo 3 nagrajence, ki so vsak v svojem izbranem delu našli povabilo v galerijo. Vsem trem bo Mariborska knjižnica podarila letno članarino, Umetnostna galerija Maribor pa letno članstvo v Klubu UGM. Nagrajenci so: Vanja Kolanovič, Miroslav Mauko ter Petra Hromin. 

Vsem iskreno čestitamo in vas vabimo, da se oglasite v Umetnostno galerijo Maribor na Prešernov dan, da vam izročimo nagrade. Vse ostale pa vabimo, da tudi v tem letu poiščete še kakšno zanimivo knjigo v Mariborski knjižnjici in se z brezplačno vstopnico podate na ogled naše galerije.