Fotografska delavnica / Camera obscura
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
sreda, 22. in četrtek, 23. avgust 2018, 16.00 – 18.00
vodi: Andrej Lamut, magister oblikovanja vizualnih komunikacij


Camera obscura je predhodnica sodobnega fotoaparata in v dobesednem prevodu pomeni “temna soba”, v praksi pa gre za škatlo z majhno odprtino, skozi katero v notranjost prodirajo svetlobni žarki in na njeno zadnjo steno projicirajo obrnjeno sliko predmeta pred odprtino. Če tja postavimo svetlobno občutljiv papir, se ta projekcija kot negativ vtisne v papir in ustvari fotografijo.

Skozi delavnico oblikovanja camere obscure bomo spoznavali temeljne principe delovanja fotografskega aparata, zapisa podobe na fotografski papir in ročnega razvijanja fotografij v temnici. Vsak bo ročno izdelal svoj preprost “pinhole” fotoaparat, s katerim bo posnel nekaj fotografij in jih v temnici tudi lastnoročno razvil. Prvi dan delavnice bomo spoznali nekaj teoretičnega ozadja in fizikalnih principov, ki delujejo pri uporabi camere obscure za prenos podobe na fotopapir, nato pa bomo izdelali svoje fotoaparate. Naslednji dan bomo s tako izdelanimi kamerami fotografirali motive po izbiri in fotografije razvili v temnici.
Na delavnico prinesite kovinsko, leseno ali kartonasto škatlo, ki jo je možno zapreti tako, da ne prepušča svetlobe in ni večja od škatle za čevlje (na primer kovinske škatle za kavo, čaj ali piškote). 

Andrej Lamut
(1991) je fotograf mlajše generacije, ki pri svojem delu raziskuje različne analogne in digitalne fotografske tehnike. Fotografije so zanj več kot le nosilci podobe. Razume jih kot fizične objekte, ki morajo biti videni, občuteni in izkušeni. Proces ustvarjanja dela ter njegova prezentacija sta zanj enako pomembna kot sama podoba. Leta 2016 je s pohvalo magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, za svoje delo pa je prejel številne nagrade, med drugim tudi študentsko Prešernovo nagrado ALUO ter priznanje za najbolje oblikovano knjigo v sekciji monografske in bibliografske izdaje na 33. Slovenskem knjižnem sejmu.

informacije in prijave
: do ponedeljka, 20. 8. 2018, na naslov pedagogping@ugmpong.si.
cena: 12 EUR / člani Kluba UGM: 8 EUR
VABLJENI!