Preskoči na vsebino

Barby daliny - Farben der Ferne
Moler Ante Trstenjak a Łužiscy Serbja – Der Maler Ante Trstenjak und die Lausitzer Sorben
Sorbski muzej – Sorbisches Museum, Budyšin - Bautzen (Nemčija)
20. september 2020 – 5. maj 2021

sodelujoče institucije: Sorbisches Museum, Narodni muzej v Pragi, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Umetnostna galerija Maribor
priprava gradiva za Slovenijo: Andreja Borin, višja kustosinja UGM in Živa Brglez, restavratorka
tekst o Trstenjakovem ciklu Lužičanke: Andreja Borin, višja kustosinja

Počaščeni smo, da lahko najavimo odprtje razstave, ki je rezultat večletnega sodelovanja Umetnostne galerije Maribor s Sorbskim muzejem v Budyšinu / Bautzen v Nemčiji in Narodnim muzejem v Pragi. Obsežen razstavni projekt predstavlja izbor del iz umetniškega opusa slovenskega slikarja Anteja Trstenjaka (1894 – 1970). Umetnikova življenjska pot se je začela v skromnih razmerah domače prekmurske vasi, nadaljevala v svetovljanskih prestolnicah tedanje Evrope (Gradec, Zagreb, Dunaj, Praga, Paris) in se v umetnikovem zadnjem ustvarjalnem obdobju sklenila v Mariboru. Med omenjenimi velikimi postajami pa zaseda prav posebno mesto pokrajina Lužiških Srbov na vzhodu današnje Nemčije, ki jo je Trstenjak prvič obiskal leta 1928. Navdušile so ga bogate in zelo raznolike narodne noše, ki so jih v tistem času nosile dekleta in žene. Nastalo je veliko skic in akvarelov narodnih noš in lužiške pokrajine na osnovi katerih je umetnik kasneje ustvarjal v ateljeju. Ta motivika ga je navdihovala tudi še tri desetletja pozneje, ko je ustvaril obsežen cikel z naslovom Lužičanke. Serija dvajsetih originalnih monotipij, ki jih hrani Umetnostna galerija Maribor je bila osnova za pričujoči skupni razstavni projekt. Izkazalo se je, da se skice in akvareli za cikel monotipij hranijo tudi v Narodnem muzeju v Pragi in v Sorbskem muzeju. Etnografsko izredno zanimiva dediščina je v času proučevanja s pomočjo sodelavcev Sorbskega muzeja dobila tudi konkretnejše ozadje in potrdila pristnost in dokumentarno vrednost Trstenjakovih podob.

Umetnostna galerija Maribor je za razstavo v Sorbskem muzeju v Budyšinu posodila 36 umetniških del Anteja Trstenjaka, 15 kosov dokumentarnega gradiva iz umetnikove zapuščine, umetnikovo slikarsko stojalo in umetnikov portret izpod rok kiparja Gabrijela Kolbiča.

Razstava bo na ogled tudi v Narodnem muzeju v Pragi (2021) in v Umetnostni galeriji Maribor (2022) pri čemer bo vsaka ustanova prilagodila koncept in obliko razstave.

Ob razstavi v Sorbskem muzeju bo izšel tudi zajeten katalog s študijami sodelujočih sodelavcev v sorbskem in nemškem jeziku.