Preskoči na vsebino

EMPACT Landmark dogodek (v dveh delih) v Berlinu
1. del: 17. marec 2023
2. del: sredina maja 2023

Umetnostna galerija Maribor in EMPACT ponosno predstavljamo t. i. Landmark dogodek v dveh delih, ki bo poteka na prizorišču Kühlhaus Berlin (Berlin, Nemčija). Skupaj se bomo podali na popotovanje skozi dve poglavji monumentalnega dela, ki ju je zasnoval JAŠA s sodelavci. The Monuments je projekt, ki v prostorih Kühlhaus Berlin nastaja skozi daljše obdobje. Razdeljen je na 17 poglavij, pri čemer je vsako posamezno poglavje samostojen in edinstven dogodek. EMPACT in UGM smo koproducenti 7. in 8. poglavja, ki se bosta zgodili 17. marca in sredi maja 2023.

JAŠA se je pri snovanju 7. in 8. poglavja The Monuments oprl na teme projekta EMPACT – ustvarjalna trajnost, sočutje do narave, sočutni in odporni umetniki – ter v sozvočju z njimi oblikoval edinstveno izkušnjo v dialogu s prizoriščem berlinskega Kühlhausa. Med poglavji skozi prostor in čas teče pripoved, ki se zgosti okoli enkratnih dogodkov. »Ste kdaj želeli vstopiti v kip?« JAŠA ponudi kot dejstvo, ne vprašanje. Umetniško delo generira in oblikuje realnost. Čeprav je začasno in zgrajeno iz hipnih intermedijskih presečišč, je povsem otipljivo in čutno. V 7. in 8. poglavju bo JAŠA občinstvo nagovoril skozi pozicijo onkraj hierarhije človeka proti naravi in nas povabil, da o odnosu med človekom in naravo razmišljamo v smislu vzajemne nujnosti. Sočutje bo izpostavljeno kot vodilno načelo pri doseganju trajnostne poti naprej.

1. del: 17. marec 2023, 19.00–23.00, Kühlhaus Berlin – 5. nadstropje
JAŠA: The Monuments, 7. poglavje
I Am the Sum of Each (and All) of You Who Crossed My Path

prostorska instalacija in performans

*
You want to hear about loneliness?
Do I want to hear more about loneliness?
Do you want to spread the word about my blemished perpetuity?
Again your entwined words, thoughts resembling pure intentions, actions that persist within lingering. Thrust me over the cliff, and I will fly. Falling is somebody else's doing.

I never know when to stop. I never know when to look back. Still, I find this inertia of mine closer to a cage than to a field of freedom.

Heavy words you spill for nothing more than a dime.
Poetry is my raft. Poetry is the purest reflection of my puzzled mind.
So un-puzzle me.
iz scenarija za 7. poglavje
*

7. poglavje – I Am the Sum of Each (and All) of You Who Crossed My PathV 7. poglavju JAŠA nadaljuje z raziskovanje razmerij med različnimi mediji, pri čemer poudarja element teles izvajalcev ter prisotnost v dialogu s prostorom kot materialnim in metaforičnim elementom. Vsem poznani gradniki vsakdanjosti postanejo deli arhitekturne skulpture sredi prostora, po kateri se vzpenja občinstvo in si ustvarja svoje poglede, ki v vsej svoji lepoti in potencialu zajemajo minljivi trenutek.

O umetniku:
JAŠA
(r. 1978, Ljubljana) je predstavnik uspešne generacije slovenskih umetnikov, ki so se na začetku novega tisočletja kalili na akademiji v Benetkah. Leta 2015 je na beneškem bienalu s kiparsko-arhitekturno instalacijo in več mesecev trajajočim performansom Utter / the violent necessity for the embodided presence of hope v nacionalnem paviljonu zastopal Slovenijo. UGM smo bili komisarji slovenskega paviljona. Od leta 2020 živi in ustvarja v Berlinu.

Kolofon:
Avtor: JAŠA
Koncept performansa v sodelovanju z: Mattias Gimigliano
Oblikovanje luči v sodelovanju z: Luka Gyoha
Tehnična podpora: Denis Metting
Urejanje besedila: Noah Charney
Naslovna fotografija v sodelovanju z: Rosa Lux (serija fotografskih performansov z JAŠO in Charliejem Steinom)
Produkcija in komunikacija: Rosa Lux
Podpora: Kühlhaus Berlin
Podporniki: The Monuments Patrons Club & Herman & Partnerji
Posebna zahvala: Andrei Wenzler, Dieter Siegel, Lion Siegel, Griša Šoba & Franci Zavrl

Produkcija WE.ARE Institute v koprodukciji z Umetnostno galerijo Maribor v okviru projekta EMPACT.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.