Preskoči na vsebino

EMPACT Landmark dogodek (2. del) v Berlinu
2. del: 27. maj 2023

Umetnostna galerija Maribor in EMPACT ponosno predstavljamo t. i. Landmark dogodek v dveh delih, ki se odvija v prizorišču Kühlhaus Berlin (Berlin, Nemčija). Skupaj se bomo podali na popotovanje skozi dve poglavji monumentalnega dela, ki ju je zasnoval JAŠA s sodelavci. The Monuments je projekt, ki v prostorih Kühlhaus Berlin nastaja skozi daljše obdobje. Razdeljen je na 17 poglavij, pri čemer je vsako posamezno poglavje samostojen in edinstven dogodek. EMPACT in UGM smo koproducenti 7. in 8. poglavja, 7. poglavje se je zgodilo 17. marca, 8. poglavje pa bo v soboto, 27. maja 2023.

JAŠA se je pri snovanju 7. in 8. poglavja The Monuments oprl na teme projekta EMPACT – ustvarjalna trajnost, sočutje do narave, sočutni in odporni umetniki – ter v sozvočju z njimi oblikoval edinstveno izkušnjo v dialogu s prizoriščem berlinskega Kühlhausa. Med poglavji skozi prostor in čas teče pripoved, ki se zgosti okoli enkratnih dogodkov. »Ste kdaj želeli vstopiti v kip?« JAŠA ponudi kot dejstvo, ne vprašanje. Umetniško delo generira in oblikuje realnost. Čeprav je začasno in zgrajeno iz hipnih intermedijskih presečišč, je povsem otipljivo in čutno. V 7. in 8. poglavju bo JAŠA občinstvo nagovoril skozi pozicijo onkraj hierarhije človeka proti naravi in nas povabil, da o odnosu med človekom in naravo razmišljamo v smislu vzajemne nujnosti. Sočutje bo izpostavljeno kot vodilno načelo pri doseganju trajnostne poti naprej.

2. del: 27. maj 2023, 16.00–23.00, Kühlhaus Berlin – Kubus
JAŠA: The Monuments, 8. poglavje
We Kidnapped the Bridge

prostorska instalacija in performans

V novem poglavju JAŠA nadaljuje z raziskovanje razmerij med različnimi mediji, pri čemer poudarja element teles izvajalcev ter prisotnost v dialogu s prostorom kot materialnim in metaforičnim elementom. Vsem poznani gradniki vsakdanjosti postanejo deli arhitekturne skulpture sredi prostora, po kateri se vzpenja občinstvo in si ustvarja svoje poglede, ki v vsej svoji lepoti in potencialu zajemajo minljivi trenutek.

O umetniku:
JAŠA
(r. 1978, Ljubljana) je predstavnik uspešne generacije slovenskih umetnikov, ki so se na začetku novega tisočletja kalili na akademiji v Benetkah. Leta 2015 je na beneškem bienalu s kiparsko-arhitekturno instalacijo in več mesecev trajajočim performansom Utter / the violent necessity for the embodided presence of hope v nacionalnem paviljonu zastopal Slovenijo. UGM smo bili komisarji slovenskega paviljona. Od leta 2020 živi in ustvarja v Berlinu.

Kolofon:
Avtor: Jaša Mrevlje Pollak
Koncept performansa v sodelovanju z: Mattias Gimigliano
Zvok v sodelovanju z: Bowrain in Mario Babojelic
Urejanje besedila: Noah Charney
Fotografije: Sophia Gimigliano
Produkcija in komunikacija: Rosa Lux
Podpora: Kühlhaus Berlin
Podporniki: The Monuments Patrons Club & Herman & Partnerji

Produkcija WE.ARE Institute v koprodukciji z Umetnostno galerijo Maribor v okviru projekta EMPACT.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.