Vabimo vas na ogled razstave Slovenski impresionisti v Narodno galerijo in na ogled prenovljenega Mestnega muzeja v Ljubljano
sobota, 13. december 2008, odhod ob 9.00 – prihod ob 20.00 (Maribor – Ljubljana – Maribor)

Umetnostna galerija Maribor v sodelovanju z Narodno galerijo in Mestnim muzejem iz Ljubljane vabi člane Kluba UGM in vse ljubitelje umetnosti na voden ogled odmevne razstave Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920  ter na obisk prenovljenega Mestnega muzeja in sodobno postavljene stalne zbirke. Izlet zaključujemo s sprehodom po praznično osvetljenih ulicah Ljubljane!  

Cena: 26 €/20 € (za člane Kluba UGM). Cena vključuje vožnjo s turističnim avtobusom, vstopnini v galerijo in muzej ter voden ogled v obeh institucijah.

Prijava: plačilo na blagajni UGM (tor.-ned.: 10.00-18.00) ali po položnici na transak. račun 01270-6030358319, UGM, Strossmayerjeva 6, Maribor, s pripisom: ekskurzija Ljubljana.
Info: 02/22 95 860, 02/22 95 861, info@ugm.si.  

Program: V sodelovanju z Narodno galerijo Ljubljana smo za prijatelje UGM in vse ljubitelje umetnosti pripravili organiziran ogled razstave Slovenski impresionisti in njihov čas1890-1920. Ob znani umetniški četverici, Jakopič, Jama, Grohar, Sternen, so predstavljeni še njihovi sopotniki, prostor in čas, v katerem so živeli. V sodelovanju z ljubljanskim Mestnim muzejem pa smo pripravili voden ogled prenove, ki velja za najkvalitetnejši obnovitveni poseg muzeja oziroma galerije zadnjega časa v Sloveniji ter ogled njihove sodobno postavljene stalne zbirke.

9.00: odhod iz Maribora (zbirališče pred Jurčičevem spomenikom)
11.00-12.30: vodstvo po razstavi Slovenski impresionisti v Narodni galeriji
12.30-14.00: individualni ogled stalne zbirke Narodne galerije
14.30–16.00: vodstvo po prenovljenem Mestnem muzeju in stalni razstavi
16.00-18.00: individualni ogled praznično okrašene Ljubljane
18.00: odhod iz Ljubljane (zbirališče na Kongresnem trgu)
20.00: prihod v Maribor (postaja pri Jurčičevem spomeniku)  

Narodna galerija v Ljubljani je osrednja nacionalna ustanova za starejšo umetnost, ki hrani največjo zbirko likovnih del na slovenskem ozemlju od visokega srednjega veka do 20. stoletja. Leta 1925 je Narodna galerija dobila prostore v stavbi nekdanjega ljubljanskega Narodnega doma, zgrajenega leta 1896. V zadnjem obdobju je Narodna galerija doživela dve prezidavi. Prvo leta 1993 po načrtih Edvarda Ravnikarja – prizidano je bilo novo krilo v postmodernističnem slogu. Leta 2001 pa je bil po načrtih arh. biroja Sadar&Vuga arhitekti dodan steklen povezovalni trakt med staro stavbo in novim prizidkom.

Razstava Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920 povezuje najkvalitetnejša dela Riharda Jakopiča, Matija Jame, Ivana Groharja in Mateja Sternena, ki so po vzoru tedanjih umetnostnih dogajanj v Franciji odkrivali karakter slovenske krajine ter ga predstavljali s prepoznavnim avtorskim rokopisom in temperamentom. Med dobro znane umetnine so organizatorji uspeli uvrstiti tudi tiste, ki jih občinstvo že dolgo ali celo sploh še ni videlo. Razstavljenih del vsakega od vodilne četverice je toliko, da lahko govorimo kar o štirih samostojnih predstavitvah. Dodan pa je tudi pretehtan izbor iz slikarskih, risarskih, grafičnih, fotografskih in filmskih opusov njihovih sopotnikov, ki zaokrožijo podobo domačega likovnega vzdušja ob koncu 19. in začetku 20. stoletja.

Mestni muzej v Ljubljani domuje v prenovljeni Turjaški palači iz konca 16. stoletja. Muzejska stalna razstava, Obrazi Ljubljane, predstavlja nastanek, razvoj in spreminjanje Ljubljane po zaokroženih tematskih sklopih z izbranimi podobami mesta in ljudi v različnih časovnih obdobjih. Vzorčna preobrazba palače v sodoben muzej je delo priznanega arhitekturnega biroja Ofis arhitekti iz Ljubljane.