Družinska ekskurzija UGM v Kostanjevico na Krki
sobota, 14. maj 2011, odhod ob 7.15 – prihod ob 18.00  

UGM vabi otroke in njihove starše ter babice in dedke na tradicionalno družinsko umetnostno ekskurzijo, ki nas bo letos popeljala v Kostanjevico na Krki. Med letom smo se v UGM spoznavali z različnimi razstavami, se pogovarjali o umetninah in bogatili svoje razumevanje umetnosti z lastno ustvarjalnostjo. Da doživljanje likovne umetnosti razširimo tudi zunaj vrat naše galerije, bomo enkrat na leto povabili Mlade prijatelje UGM in njihove družine (v spremstvu vsaj ene odrasle osebe) v različne slovenske galerije in muzeje. Letos bomo obiskali Galerijo Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, kjer nas bodo pričakali z vodenim ogledom in likovno delavnico. Predstavili nam bodo svoje zbirke, ki vsebujejo dela ključnih predstavnikov slovenske likovne umetnosti 20. stoletja: Božidarja Jakca, Franceta in Toneta Kralja, Bogdana Borčiča, Franceta Goršeta ... Nato nas bo piknik ustvarjalnica vodila po bogati kiparski postavitvi na prostem, Forma vivi, kjer bomo iskali še skriti zaklad. Družine si bodo lahko samostojno ogledale tudi idilično mesto na otoku Kostanjevica na Krki ali se pridružile ogledu Kostanjeviške jame.  

Program:

7.15 ODHOD iz Maribora, Umetnikovanje in ugankanje (med vožnjo na avtobusu) 10.00–11.30 VODSTVO + LIKOVNA DELAVNICA ZA OTROKE V GALERIJI BOŽIDAR JAKAC: Otroci si bodo ogledali zbirko Franceta Kralja in  se osredotočili na dela v različnih tehnikah z motivi živali in letnih časov. Na delavnici, ki bo sledila ogledu, bodo spoznali postopek nastajanja grafičnega dela. Seznanili se bodo s tehniko monotipije in na osnovi spoznanj z razstave izdelali svoje likovno delo. VODSTVO ZA ODRASLE: Za starše in ostale odrasle spremljevalce bo organizirano vodstvo po zbirki Galerije Božidar Jakac. V stalni postavitvi si bodo ogledali dela Jožeta Gorjupa, Franceta Goršeta, Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Zorana Didka, Bogdana Borčića in Franceta Kralja ter spoznali mogočno stavbo nekdanjega cistercijanskega samostana. Vodstvo se bo zaključilo z delavnico, na kateri se bodo odrasli pridružili ustvarjanju otrok.
11.30–12.30 PIKNIK USTVARJALNICA FORMA VIVA: Skupaj se bomo sprehodili skozi kostanjeviško Forma vivo. Po poti nas bodo med lesenimi skulpturami vodila skrivna znamenja, krajše naloge in uganke. Sprehod bomo zaključili ob idilični postavitvi dela kiparke Dragice Čadež, kjer bomo poiskali skriti zaklad!
13.00–15.30 PROSTO za kosilo, kratek oddih ali sprehod po Kostanjevici na Krki
14.30–15.30 OGLED Kostanjeviške jame (vstopnina: otroci: 3 € / odrasli: 5€) Po želji se družine lahko udeležijo ogleda manjše kraške jame v neposredni bližini. Poti po jami so primerno urejene za otroke in starejše obiskovalce. Voden ogled s strokovno razlago traja štirideset minut.
15.45 ODHOD, Umetnikovanje in ugankanje ter podelitev nagrad (med vožnjo na avtobusu)  

cena za družine Mladih prijateljev UGM: otroci: 12,60 € / odrasli: 14,70 €  
cena za nečlane: otroci: 18,00€ / odrasli: 21€ (v ceno sta vključena prevoz in vstopnina v Galerijo Božidar Jakac; doplačilo za obisk jame po izbiri)
prijava: ob plačilu na blagajni UGM (tor.-ned.: 10.00-18.00) do 6. maja 2011 informacije: Brigita Strnad, 02 22 94 697, 041 396 694, brigita.strnad@ugm.si