Preskoči na vsebino

Delavnica s Polono Maher / »CUT–OUT«
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
sreda, 28. in četrtek, 29. junij 2017, 16.00 - 18.00
vodi: Polona Maher, akademska kiparka in likovna pedagoginja

»Ali lahko risbo postavimo v prostor ne da bi bila vezana na podlago kot je papir, platno, stena ali tla? Kakšne nove in nepredvidljive lastnosti s tem pridobi sama risba? Jo lahko tudi (iz)režemo ne le (na)rišemo in (na)slikamo? Ali ima risba lahko senco?« S takšnimi in podobnimi vprašanji se že vse od leta 2004 ukvarja mariborska umetnica in kiparka Polona Maher. Sprva se je posvečala ročnemu izrezovanju motivov iz kartona, kasneje je zaradi vedno bolj kompleksnih in zahtevnih risb prešla na računalniško vodeno izrezovanje. Polona Maher ima izreden smisel za interpretacijo vsakdanjega, ki ga preobleče v nenavadno in zabeli s ščepcem humorja. 

Polona Maher (r. 1971) je diplomirala iz kiparstva na Akademiji lepih umetnosti v Bologni ter iz likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Študijsko se je izpopolnjevala na Faculty of Art, Media and Design v Bristolu, Velika Britanija. Živi in dela v Mariboru. Deluje na področju kiparstva, risbe in oblikovanja, kot učiteljica likovnega pouka pa ima tudi bogate pedagoške izkušnje.

Na delavnici bo na kratko predstavila svoje delo, udeležence bo seznanila z postopkom prenosa predmeta v dvodimenzionalno risbo in s postopki izrezovanja. Nenavadnost, igrivost in humor bodo imeli prednost pred tehnično dovršenostjo. Risbo bodo lahko udeleženci doma obesili na žeblje in morda bodo s te nenavadne risbe morali tu in tam celo pobrisati prah! Udeleženci naj s seboj na delavnico prinesejo kakšen predmet, ki bi ga želeli prenesti v prostorsko risbo: npr. rožo, svetilko, knjigo, stensko uro, torbico, sandal s peto, mobilni telefon s slušalkami …in (obvezno) vrvico. Nekaj predmetov bo na voljo tudi v galeriji. Prav tako bo na voljo ves material in orodje za delo. Izrezovalo se bo s tapetnimi nožki. Delavnica  je primerna za mladino (11+) in odrasle. Prijava je možna do zapolnitve prostih mest (15 udeležencev).

Cena delavnice je 20 EUR, za člane kluba UGM 14 EUR, imetniki Lente pa lahko za čas trajanja Festivala Lent koristijo kar 50% popust na ceno delavnice (popusti se ne seštevajo). Prijave sprejemamo na blagajni UGM do petka, 23. junija 2017.

DELAVNICA ODPADE!