Brezplačno usposabljanje za ustvarjalke | Wom@rts
ŽENSKE PRIHAJAJO*: ZNANJE, PRAKSA, IZKUŠNJE, MREŽA
splet + v živo, Zoom + UGM, Strossmayerjeva 6   
23. september – 21. oktober 2021, 16.00-21.00

Namen usposabljanja je podpreti ustvarjalke mlajše in srednje generacije in jim omogočiti dostop do praktičnih in specifičnih znanj, izmenjavo izkušenj ter tkanje novih profesionalnih vezi. Program temelji na kratkih predavanjih in praktičnih vajah, ki jih bodo vodile strokovnjakinje in strokovnjaki z izbranih področij. Usposabljanje s pomočjo vabljenih mentoric in mentorjev bo ustvarjalkam, ki se nahajajo v različnih fazah svoje kariere, pomagalo, da znotraj svojega delovanja najdejo novo smer ali pa prejmejo spodbudo za nadaljevanje. Udeleženke se bodo seznanile z različnimi možnostmi samozaposlitve, posvetile se bodo analizi, organizaciji in promociji svojega dela ter skozi izmenjavo izkušenj našle motivacijo in oporo.

PROGRAM

Modul 1 (splet) je namenjen izmenjavi delovnih izkušenj uveljavljenih ustvarjalk in ustvarjalcev.
vodi: Polonca Lovšin
sodelujejo umetnice in umetniki:  Vesna Bukovec, Mark Požlep, Toni Soprano Meneglejte, Alenka Pirman

Modul 2 (splet) je namenjen kvalitetni predstavitvi ustvarjalk (CV, izjava umetnice, postopek prijave). Modul vključuje vpis na mednarodno platformo Wom@rts.
vodita: Urška Jurman in Vladimir Vidmar

Modul 3 (v živo, v prostorih Umetnostne galerije Maribor) je namenjen pridobivanju znanja s področja zakonodaje, upravnih in računovodskih postopkov.
vodi: Marija Mojca Pungerčar
sodeluje: računovodja Barbara Krevh

Modul 4 (splet) Pregled portfolia in pogovor o umetniških delih
vodita: Breda Kolar Sluga in Polonca Lovšin z vabljenimi kustosi

Modul 5 (v živo, v prostorih Umetnostne galerije Maribor) je grafična delavnica z enodnevno razstavo v UGM.
vodi: Mina Fina

Idejno zasnovo za slovenski prostor sta oblikovali Breda Kolar Sluga in Polonca Lovšin.
Projekt je del mednarodne partnerske mreže Wom@rts, ki ga sofinancirajo program Ustvarjalna Evropa Evropske unije, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Maribor.

*Ženske prihajajo je naslov kipa, ki ga je leta 1976 v času svojega študija na ALU v Ljubljani ustvarila umetnica Duba Sambolec. S tem se poklanjamo eni prvih feminističnih umetniških izjav v slovenskem prostoru.

O MENTORJIH
Polonca Lovšin je umetnica in arhitektka. Aktivno deluje na področju sodobne umetnosti v slovenskem in mednarodnem prostoru. Je gostja številnih mednarodnih umetniških rezidenc, avtorica samostojnih razstav, umetniških projektov in delavnic, ki temeljijo na participaciji in sodelovanju. Od leta 2018 je zunanja strokovna sodelavka na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru.

Breda Kolar Sluga je umetnostna zgodovinarka, od leta 2007 direktorica Umetnostne galerije Maribor. Je avtorica več samostojnih in skupinskih razstav ter projektov, v katerih se povezujejo umetnice in umetniki različnih generacij, članica strokovnih komisij, urednica publikacij in avtorica besedil. Od leta 2018 v okviru UGM vodi projekt Wom@rts, ki si v okviru evropske platforme prizadeva za izboljšanje ustvarjalnih pogojev in večjo vidnost ustvarjalk na področju, umetnosti, kulture in ustvarjalnih industrij.

Urška Jurman je od leta 2013 programska vodja Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo. Deluje tudi kot kuratorka, urednica, piska in organizatorka na področju sodobne umetnosti. Še kot samozaposlena v kulturi je sodelovala z različnimi institucijami na področju sodobne umetnosti: z Galerijo Škuc (1995-1997), Zavodom SCCA-Ljubljana (1999-2002, 2005-2006), Centrom in Galerijo P74 v Ljubljani (2005-2008) idr. Je soustanoviteljica in članica Kulturno umetniškega društva Obrat ter članica več strokovnih komisij na področju sodobne vizualne umetnosti.

Vladimir Vidmar je umetniški vodja Male galerije Banke Slovenije. Med leti 2014-2019 je deloval kot umetniški vodja Galerije Škuc v Ljubljani. Njegovi kuratorski projekti vključujejo številne samostojne razstave uveljavljenih umetnikov različnih generacij ter mednarodne skupinske projekte. Redno objavlja besedila o sodobnih umetniških praksah v umetniških revijah in katalogih, je član različnih strokovnih žirij. Od leta 2015 vodi kuratorski modul Šole za kuratorje Svet umetnosti, Zavoda SCCA Ljubljana in od 2016 poučuje na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Marija Mojca Pungerčar je samozaposlena vizualna in intermedijska umetnica, pedagoginja, mentorica in urednica. Med leti 2004 – 2013 je bila urednica Artservisa, ki je bil v tem času razglašen za primer dobre prakse v dveh raziskavah Evropske komisije. Od leta 2014 ureja e-publikacijo Novičnik za samozaposlene v kulturi in vodi delavnice za samozaposlene v kulturi. Je avtorica ali soavtorica številnih pobud in raziskav za izboljšanje položaja samozaposlenih v kulturi.

Mina Fina v svojem umetniškem delu raziskuje  risbo, ilustracijo, animacijo in video ter prehajanje med temi mediji, velikokrat v končni obliki prostorske instalacije. Izdala je več izvirnih avtorskih publikacij, zinov in knjig umetnika. Je samostojna grafična oblikovalka, ilustratorka in vidžejka, članica oblikovalske skupine Ee, avdio-vizualnega kolektiva YGT in neformalne umetniške skupine Riso Paradiso. Od leta 2008 redno razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini.