Preskoči na vsebino

Bogdan Čobal iz Zbirke UGM
Likovno razstavišče Univerzitetne knjižnice Maribor, Gospejna ulica 10
28. marec–15. april 2023
otvoritev: torek, 28. marec 2023, 17.00

Umetnostna galerija Maribor v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor dopolnjuje monografsko mapo Bogdana Čobala z razstavo. Mapa ob knjigi z življenjepisom, obširnem intervjuju ter študiji Čobalovega dela izpod peresa Maria Berdiča Codelle prinaša 83 samostoječih reprodukcij, ki tvorijo pregled bogatega opusa Bogdana Čobala in originalno ter oštevilčeno grafiko cenjenega umetnika. Razstava iz Zbirke UGM dopolnjuje dela, reproducirana v grafični mapi ter tudi tako - z originali, osvetljuje slikarjev opus, od začetka njegove ustvarjalne poti vse do danes.

Program:
torek, 28. marca 2023, 17.00 / predstavitev monografske mape in otvoritev razstave
Glazerjeva dvorana Univerzitetne knjižnice Maribor, Gospejna ulica 10
Monografsko mapo bodo predstavili: dr. Matjaž Duh, Anamarija Stibilj Šajn, Dušan Hedl in Bogdan Čobal. Založila in izdala Založba Hedl.

Po zaključku predstavitve sledi otvoritev razstave
predstavitev avtorja: Mario Berdič Codella
glasbena popestritev: Etno skupina Kontra Kvartet

Slikar Bogdan Čobal, se je rodil 19. avgusta 1942 v Zrenjaninu v Srbiji. Za svoja dela je prejel več nagrad in priznanj, med drugim stanovske nagrade Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM; 1994, 1997, 2005, 2016), Glazerjevo listino za pregledno razstavo v Umetnostni galeriji Maribor (UGM, 2003) in Glazerjevo nagrado za življenjsko delo (2019). Njegov likovni opus enakovredno zastopata grafika in slikarstvo, ki se pogosto tudi prepletata.