Pogovor z umetnicami | Ne glej nazaj, okej?
UGM, Strossmayerjeva 6
četrtek, 14. marec 2019, 18.00
povezujeta: Simona Vidmar in Jure Kirbiš, kustosa razstave


Ob zaključku razstave Ne glej nazaj, okej? vas vabimo na pogovor z umetnicami, Slovenkami Niko Autor, Natašo Berk in Tanjo Lažetić, posebna mednarodna gostja pa bo Mounira Al Solh, libanonsko-nizozemska slikarka, tokrat prvič v Sloveniji. Mounira Al Solh je ena najvidnejših sodobnih umetnic Bližnjega Vzhoda ter pomemben glas mlajše generacije. Uvrščena je bila v več pomembnih razstav, med njimi documenta 14 (2017) ter beneški bienale (2015 in 2007). Samostojno je razstavljala v Galeriji Sfeir-Semler, Bejrut; Kunsthalle Lissabon; Art in General, New York; CCA, Glasgow; Stedelijk Museum Bureau, Amsterdam, in drugod. V dialogu s kustosinjo Simono Vidmar bo avtorica predstavila svojo umetniško prakso in najpomembnejše projekte, v katerih nagovarja bližnjevzhodne revolucije in posledične krize. Njej ob bok postavljamo tri prodorne domače vizualne umetnice, ki v svojih prepoznavnih umetniških praksah obravnavajo teme kolektivnega spomina, politiziranih okolij, izgradnje zgodovine in identitete. Njihove umetniške prakse segajo od risbe, slikarstva in vezenja preko instalacij, videa in oblikovanja knjig vse do tetoviranja. V pogovorih bomo razkrivali, kako avtorice razvijajo svoja dela v nedokončane naracije, poetični upor, humorne komentarje in formalne eksperimente, kar je lastno njihovim umetniškim praksam.

Program:
18.00 • Mounira Al Solh (Amsterdam / Beirut)
18.30 • Tanja Lažetić (Ljubljana)
19.00 • Nika Autor (Ljubljana)
19.30 • Nataša Berk (Maribor)
20.00 • mehurčki in še kaj!

O umetnicah:
Mounira Al Solh (r. 1978 v Libanonu; živi in dela v Bejrutu in Amsterdamu) je odraščala v Libanonu in Siriji, trenutno živi na Nizozemskem in v Libanonu. Umetnica deluje na področjih risbe, slikarstva, vezenja, performativnih praks, videa in video instalacij. Ironija in samorefleksija sta osrednji strategiji v njenem delu, ki se posveča temam feminizma, sledi vzorcem mikrozgodovine, je družbeno angažirano ter je lahko politično in eskapistično hkrati. Al Solhova je študirala slikarstvo na Libanonski univerzi v Bejrutu in likovno umetnost na Gerrit Rietveld Academie v Amsterdamu. Bila je raziskovalka na amsterdamski Rijksakademie. Svoje delo je prikazala na Dokumenti 14 in na beneškem bienalu leta 2015, po izboru kustosa Okwuija Enwezorja, ter na beneškem bienalu v libanonskem paviljonu leta 2007. Samostojno je razstavljala v Galeriji Sfeir-Semler, Bejrut; Kunsthalle Lissabon; Art in General, New York; CCA, Glasgow; Stedelijk Museum Bureau, Amsterdam, in drugod. Med skupinskimi razstavami izpostavimo trienale v New Museum, New York; Homeworks, Bejrut; Haus der Kunst, München; Manifesta 8, Murcia; Galerija Guild Art, Mumbaj; KW Inštitut za sodobno umetnost, Berlin; 11. istanbulski bienale. Leta 2015 se je Mounira Al Solh uvrstila v ožji izbor za umetniško nagrado skupine Abraaj v Dubaju. Leta 2009 je bila na Nizozemskem nominirana za nagrado Volkskrant, leta 2007 pa je prejela nagrado Uriôt na amsterdamski Rijksakademie.
Tanja Lažetić (1967, Slovenija) je leta 1994 zaključila študij arhitekture v Ljubljani. Področja njenega delovanja so fotografija, video, performans, keramika in knjiga umetnika. Razstavljala je med drugim v Moderni galeriji, kjer je na trienalu sodobne umetnosti U3 sodelovala že štirikrat; v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, od tega enkrat na grafičnem bienalu; Neuer Berliner Kunstverein, Berlin; Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Madrid; Museum Brandhorst, München; Festival der Regionen, Avstrija; Gagosian Gallery, Pariz, Beverly Hills, New York. Leta 2015 je prejela bronasto nagrado na Nanjing International Art Festival na Kitajskem, leta 2016 pa Jakopičevo priznanje. Živi in dela v Ljubljani.
Nika Autor (Slovenija) je končala dodiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in na Akademiji likovnih umetnosti na Dunaju pridobila doktorat (PhD in Practice). Njena praksa je utemeljena predvsem na eksperimentalnih videih in dokumentarnih filmih, filmskih esejih, obzornikih in video instalacijah. Njeno delo se osredotoča na konstrukcije kolektivnega spomina in politiko spominjanja. Nika je predstavljala Slovenijo na Beneškem bienalu 2017 in je dobitnica nagrade Found Footage na mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdamu 2018.
Nataša Berk (1978) se je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo vpisala na dunajsko Akademijo za likovne umetnosti, kjer je leta 2005 opravila magisterij. Obiskovala je kuratorski tečaj na SCCA (Zavod za sodobno umetnost) v Ljubljani. Kot vsestranske ustvarjalke je ne zanima nobena določena zvrst, deluje na domala vseh umetniških področjih. Leta je 2009 je razvila projekt »Čajnašop«, preko katerega je (nezakonito) prodajala manjše, zabavne in nenavadne umetniške izdelke. V letu 2013 je ustvarila malo galerijo »0.04« in 2015 skupaj z umetnikom Guillamom Stagnarom še manjšo mobilno galerijo »0,02«, v kateri dela kot kuratorica in selektorica. Razstavljala je v Osrednji hiši umetnikov (Moskva), Wiener Art Foundation (Dunaj), MFRU+KIBLIX (Maribor), na Pixxelpoint Festival (Nova Gorica), v P74 (Ljubljana), na Viennabiennale_010 (Dunaj) in drugje.

Dogodek poteka v okviru evropskega projekta Wom@rts, ki je podprt s strani programa Ustvarjalna Evropa, ki ga razpisuje Evropska unija. 

VABLJENI!