Preskoči na vsebino

Pogovor z umetniki | Ne glej nazaj, okej?
UGM, Strossmayerjeva 6
sobota, 1. december 2018, 10.30 - 14.30
povezujeta: Simona Vidmar in Jure Kirbiš, kustosa razstave

Pridružite se nam in spoznajte umetnice in umetnike z razstave Ne glej nazaj, okej? v živahni izmenjavi umetniških praks, idej in delovnih metod. Predstavili bomo nekatere izmed najbolj zanimivih avtorjev vizualne umetnosti danes, ki v svojih prepoznavnih umetniških praksah obravnavajo tudi področja kolektivnega spomina, politiziranih okolij, izgradnje zgodovine in identitete. Njihova umetniške prakse vključujejo tako serije risb, arhitekturne eksperimente in fotografske zgodbe, kot tudi video, igrani film ter zvočno instalacijo. V pogovorih bomo razkrivali, kako avtorji razvijajo svoja dela v nedokončane naracije, poetični upor, humorne komentarje in formalne eksperimente, kar je lastno njihovim umetniškim praksam. Kustosinja pogovorov z umetnicami in umetniki je Simona Vidmar. Pogovori bodo potekali v angleškem jeziku. Vstopnine ni!

Program:
10.30 • Massinissa Selman(Alžirija/Francija)
11.00 • Ana Dana Beroš (Hrvaška)
11.30 • Nina Mangalanayagam (Švedska)
Povezuje Simona Vidmar                 (12.00 • premor za kosilo)

12.30 • Hrair Sarkissian (Sirija/VB)
13.00 • Jasmina Cibic (Slovenija/VB)
13.30 • Vadim Fiškin (Rusija/Slovenija)
Povezuje Jure Kirbiš                        (14.00 • mehurčki in še kaj)

O umetnikih:
Massinissa Selmani (Alžirija/Francija) dela in eksperimentira v mediju risbe, v katero vnaša humor, ironijo in včasih priokus upora. Teme njegovih del pogosto izvirajo iz političnih in družabnih novic ter časopisnih izrezkov, s čimer razkriva dvoumnosti znakov in njihovo jukstapozicijo potiska do absurda. Na 56. Beneškem bienalu (All the World’s Future, kuriral Okwui Enwezor, 2015) je Massinissa Selmani prejel posebno omembo žirije. Njegovo delo je bilo nedavno razstavljeno v Palais de Tokyo v Parizu (2018), na Dakarskem bienalu (2014), Lyonskem bienalu (2015), Art Basel Statements (2016) in Bienalu Sharjah (2017).
Ana Dana Beroš (Hrvaška) je neodvisna arhitektka, kustosinja in urednica. Rem Koolhaas jo je izbral za 14. beneški arhitekturni bienale, kjer je prejela posebno omembo žirije za projekt Intermundia. Leta 2014 bila finalistka Wheelwright Prize za obetavne arhitekte na začetku kariere, ki jo podeljuje Šola oblikovanja (GSD) Harvardske univerze.
Nina Mangalanayagam (Švedska) je vizualna umetnica, ki deluje na področju fotografije in gibljivih slik. Magistrirala je iz fotografije na Royal College of Art (London) in doktorirala (PhD in Practice) na Univerzi v Westminstru. V svoji praksi Nina raziskuje teme pripadanja in hibridnosti, pri čemer pogosto uporablja delno avtobiografski pristop. Njeno raziskovanje analizira izmuzljive identifikacijske točke, ki jih doživlja kot subjekt mešanega porekla, s ciljem razkrivanja dihotomije črno-belih predstav o identiteti. Nina je gostujoča predavateljica v VB in Skandinaviji.
Jasmina Cibic (Slovenija/VB) je umetnica, ki deluje na področju performansa, instalacije in filma. Njeno delo vzpostavlja vzporednice med konstrukcijo nacionalne kulture in njeno uporabno vrednostjo za politične cilje, pri čemer gledalca vzpodbuja k tehtanju brezčasnosti mehanizmov moči, ki jih (avtoritarne) strukture s pridom uporabljajo za ponovno izumljanje in ustoličevanje samih sebe. Jasmina je predstavljala Slovenijo na Beneškem bienalu 2013 in je dobitnica nagrade MAC International Ulster Bank za leto 2016.
Hrair Sarkissian (Sirija/VB) se je z osnovami fotografije seznanil v očetovem fotografskem studiu v Damasku. Kasneje je študiral fotografijo na Gerrit Rietveld Academie v Amsterdamu. Njegova dela se ukvarjajo s temami osebnega in kolektivnega spomina ter identitete. Njegove fotografije urbanih okolij in krajin z uporabo tradicionalnih dokumentarnih tehnik na novo vrednotijo večje zgodovinske, politične oziroma družbene zgodbe. Svoja dela je v zadnjem času razstavljal v Centru za sodobno umetnost BALTIC (Newcastle), na 10. Bamako Encounters (Mali), na KW Institut for Contemporary Art (Berlin), Armenskem paviljonu na 56. beneškem bienalu (ki je prejel Zlatega leva), Tate Modern (London), The New Museum (New York) in Darat al Funumu (Aman).
Vadim Fiškin (Rusija/Slovenija) je diplomiral na Inštitutu za arhitekturo v Moskvi. Od leta 1996 živi v Ljubljani. Raziskuje odnos med znanostjo, osebno izkušnjo, željo in imaginacijo, med metafiziko in pragmatizmom, med umetnim in resničnim. Mnoge instalacije, skulpture, fotografije in risbe na temo geografije, časa, svetlobe, aeronavtike, meteorologije zaznamujejo njegov posebni smisel za humor. Umetnikovo delo je bilo sestavni del mnogih mednarodnih razstav, vključno z Beneškim bienalom (1995, 2003, 2005, 2017), Manifesto (1994, 2014) in Šanghajskim bienalom (2012).

Dogodek poteka v okviru projekta Wom@rts, ki ga sofinancira Program Kreativna Evropa, ki ga podpira Evropska unija. Pogovori bodo potekali v angleškem jeziku.

VABLJENI!