ART FOR SALE / Kako prodati sodobno umetnost ali strategije preživetja
pogovor z umetniki: Matija Bobičić, Nenad Cizl, Žiga Kariž, Zora Stančič
UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6
petek, 6. september 2019, ob 18.00

pogovor vodi: Simona Vidmar, kustosinja UGM in vodja projekta Art for Sale

Ob zaključku projekta ART FOR SALE / sodobna umetnost na prodaj ter prodajne razstave Papirnate zadeve, vas vabimo na pogovor s štirimi umetniki, ki bodo z nami delili svoje izkušnje in strategije za prodor in obstanek na umetniškem trgu. Naši sogovorniki so se posluževali zelo raznolikih metod – od uveljavljenega modela predstavitve na mednarodnih art sejmih in zastopstva mednarodne galerije, do samo-organiziranega prodora na tržišče v ZDA, sodelovanja na pop-up prodajnih razstavah, do samo-prodaje na družabnih omrežjih idr. Se od sodobne umetnosti pri nas lahko živi ali le preživi? Spoznajmo tehnike preživetja iz prve roke in kaj nam te povedo o stanju trga umetnin pri nas.

Projekt ART FOR SALE je nastal v sodelovanju in ob podpori Centra za kreativnost, ki deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana. UGM je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Matija Bobičić (r. 1987, Maribor) je del mlajše generacije slovenskih slikarjev, a se hkrati od nje precej razlikuje. V svojem slikarstvu uporablja drobce oddaljenih spominov, da ustvarja nejasna, nelagodna platna, ki so artikulirana v svojem formalnem jeziku, vendar se spretno izogibajo neposredni, jasni pripovedi. Kot srednješolcu mu je že uspelo dobiti dve Prešernovi nagradi za najboljše likovno delo. V zadnjih letih intenzivno razstavlja svoja dela v ZDA in VB. 

Nenad Cizl (r. 1980, Maribor) je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje diplomiral na smeri Vizualne komunikacije. Med in po študiju je delal kot samostojni grafični oblikovalec. Sodeloval je z večino slovenskih oglaševalskih agencij. Za svoja dela je prejel domača in tuja priznanja. Z ilustracijo se resneje ukvarja zadnjih pet let.

Žiga Kariž (r. 1973, Ljubljana) je sodobni vizualni umetnik, predvsem znan kot slikar. Deluje na presečišču likovnih umetnosti, konceptualne umetnosti in novih medijev. Kariž razstavlja v domačem in mednarodnem prostoru. Leta 2003 je na Beneškem bienalu zastopal Slovenijo. Od leta 2010 je profesor slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Skupaj z Janezom Janšo in Janezom Janšo je solastnik zaščitene blagovne znamke Janez Janša®. Skupaj z Viktorjem Bernikom, Vasjo Cenčičem,  Draženom Dragojevićem in Jaro Vogrič vodi artist run platformo Made in China / GalerijaGallery.

Zora Stančič (r. 1956, Štrbe) je leta 1984 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Sarajevu. Leta 1990 je zaključila grafično specialko na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Študijsko se je  izpopolnjevala v Parizu, na Dunaju, v ZDA in na Češkem. Razstavljala je po Evropi in ZDA. Njena dela so v stalnih zbirkah v Albertini na Dunaju, v Fond National d’Art Contemporain v Parizu, v Moderni galeriji v Ljubljani in v The Jane Voorhees Zimmerli Art Muzeum v New Brunswick-u v New Jersey-u, ZDA. Sodeluje tudi na drugih področjih, kot so arhitektura, oblikovanje in film.

VABLJENI!