Art and the City / Umetnost in mesto
Bivša tovarna Hutter / MTT, Melje, Maribor
29.-30. avgust 2020 + 23.-24.oktober 2020

organizator: UGM
projekt je omogočil: Center za kreativnost
ideja in zasnova programa: Simona Vidmar, višja kustosinja UGM

Umetnost in mesto / Art and the City je serija programov – konference, delavnice, umetniške intervencije – ki so usmerjene v spodbujanje in povezovanje sodobne vizualne umetnosti, dizajna in arhitekture s strategijami urbanega razvoja mest, okoljskimi razvojnimi politikami, gospodarstvom in podjetništvom.

Okvir programa predstavlja ponovni zagon Trienala umetnost in okolje, EKO 8, ki se bo odvijal v zapuščeni tovarni Hutter / MTT v Melju, v industrijskem delu Maribora, ki s svojo lego ob dravskem nabrežju in 10 minut hoje iz strogega centra mesta ter površino okoli 40.000 m2 predstavlja edinstven razvojni potencial mesta. Gre za odličen primerek industrijske arhitekture iz 1930ih v avtorstvu takrat najvidnejšega mariborskega arhitekta – Saše Deva. EKO trienale, ki je bil ustanovljen 1980 kot Trienale umetnosti in ekologije, bo v svoji prenovljeni, osmi ediciji raziskoval mnogotere oblike okolij, ki vplivajo in oblikujejo naša življenja. Kuriral ga bo Alessandro Vincentelli, umetniški direktor BALTIC centra za sodobno umetnost iz Newcastla v VB.

Centralni del programa predstavlja mednarodna konferenca, z uvodnim predavanjem in tremi paneli. Na vsakem panelu bodo 4 gosti in bodo vključevali – kreativce/ustvarjalce/umetnike, raziskovalce, politične odločevalce ter gospodarstvenike/podjetnike. Panele bodo vodili novinarji in strokovnjaki.

Program:
ART AND THE CITY KONFERENCA, I. del:
30. avgust 2020, 12.00-15.00

Panel 1: Curating the City / Kuriramo mesto
Panel bo namenjen predstavitvam izbranih projektov in praks vizualnih ustvarjalcev/kuratorjev, ki se odvijajo v javnem prostoru oz. izven običajnih prostorov sodobne umetnosti, o trajnostnem vidiku sodobne umetnosti v javnem prostoru ter vzdržnosti, pomenu in razvojnem potencialu mednarodnih bienalnih/trienalnih prireditev. Udeleženci: vizualni umetniki, kurator (Alessandro Vincentelli), kulturni politik, financer (javni ali zasebni).

spremljevalni program konference:
ART AND THE CITY INTERVENCIJA
29. avgust 2020, 19.00

Umetniška intervencija bo v avtorstvu izbranega vizualnega umetnika demonstrirala nekatere izmed tem, obravnavanih na konferenci – kulturna dediščina, skupnostni projekti, trajnostni razvoj, zero waste ter bo povezala vizualnega umetnika z eno izmed izbranih lokalnih/regionalnih podjetij. 

ART AND THE CITY KONFERENCA, II. del:
23. oktober 2020, 12.00-17.00

Key note speaker / uvodno predavanje: Gregor Reichenberg, podžupan Maribora za urbanizem in arhitekturo
Panel 2: Developing the City / Razvijamo mesto
Panel bo namenjen pogovoru in predstavitvam dobrih praks oz. primerov kreativnih praks s področja investicij in razvojnih potencialov kulturne dediščine, s poudarkom na industrijski dediščini 20. stoletja; o koriščenju in vključevanju vizualne umetnosti v razvojne projekte mesta; ter o kulturnih politikah, ki to omogočajo oz. vzpodbujajo. Udeleženci: javni investitor, privatni investitor, arhitekt, predstavnik Ministrstva za kulturo RS
Panel 3: Transforming the City / Spreminjamo mesto

Panel bo namenjen predstavitvam projektov in dobrih praks kreativcev/vizualnih ustvarjalcev, ki so s svojimi praksami posegali v tkiva mest z namenom vzpostavljanja sprememb, tako v makro kot mikro okoljih oz. perspektivah, s poudarkom na povezovanju skupnosti, preoblikovanju okolij ter okoljevarstvenih izzivov. Udeleženci: produktni oblikovalec, vizualni ustvarjalec, arhitekt, urbanist/naravovarstvenik.

spremljevalni program konference:
ART AND THE CITY DELAVNICA
24. oktober 2020, 16.00-18.00

Delavnico bodo vodili vizualna ustvarjalca in kurator (Alessandro Vincentelli) iz Trienala oz. konference in bo namenjena podrobnejšemu spoznavanju zakulisja razvoja in realizacije skupnostnih projektov s področja vizualne umetnosti, dizajna in arhitekture. Delavnica je namenjena vizualnim umetnikom, dizajnerjem, arhitektom in kuratorjem. Spoznavali se bodo z organizacijo, konceptualizacijo, projektnim vodenjem in popularizacijo projektov, ki so usmerjeni v delo z različnimi skupnostmi v mestu in širše.

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.