Preskoči na vsebino

Ante Trstenjak iz Zbirke UGM
Galerija Rika Debenjaka, Kanal ob Soči
1. september 2023–28. september 2023
otvoritev: petek, 1. september 2023, 18.00

Kulturni center Lojze Bratuž, Gorica
3.–17. oktober 2023
otvoritev: torek, 3. oktober 2023, 18.00

kustosinja razstave: Andreja Borin

V okviru Kogojevih dnevov bo v Galeriji Rika Debenjaka v Kanalu ob Soči 1. septembra 2023 otvoritev razstave Ante Trstenjak iz Zbirke Umetnostne galerije Maribor.

Razstava bo gostovala tudi v Kulturnem centru Lojzeta Bratuža, Gorica, kjer jo bodo otvorili 3. oktobra 2023 ob 18. uri.

Slikar in grafik Ante Trstenjak (1894 – 1970) je bil sodobnik skladatelja Marija Kogoja (1892 – 1956), ki so mu Kogojevi dnevi tudi posvečeni. Leta 1917 sta oba študirala na Dunaju: Marij Kogoj kompozicijo, Ante Trstenjak pa slikarstvo. Ni znano, da bi se poznala, zagotovo ju je pa družila revščina in velika zagnanost s katero sta se podala na umetniško pot.

Ante Trstenjak je bil svetovljan, ki se je po študiju slikarstva na Dunaju, v Zagrebu in v Pragi ustalil v češki prestolnici in tam živel do leta 1950, ko se je vrnil v Maribor. Bil je predvsem slikar klasičnih likovnih motivov: krajin, mestnih vedut in portretov. Razstava predstavlja avtorjeva značilna dela: študijske grafike in risbe, pariške in italijanske akvarele, cikel posvečen Lužičankam v narodnih nošah, odličen cikel Pri toaleti, risbe in akvarele nastale na potovanjih doma in v tujini ter seveda slike, med njimi dva Avtoportreta in izjemen portret umetnikove žene. Ante Trstenjak je bil prvenstveno slikar, vendar ga na tej razstavi spoznamo tudi kot vrhunskega akvarelista in virtuoznega risarja, ki enako prepričljivo upodabljal podeželje, morske motive in mestne vedute. Še posebej ljubi so mu motivi domače Prlekije kamor se je redno vračal. Po srcu je bil zapisan tradicionalnemu slikarstvu. V nekaterih obdobjih se je sicer približal kakšni izmed aktualnih likovnih smeri 20. stoletja (recimo ekspresionizmu), vendar se je kmalu vrnil v ustaljene tirnice. V slovenskem prostoru je bil cenjen slikar, ki pa ni bil nikoli deležen pretirane pozornosti, saj je v času prevladujočih modernističnih tendenc ostajal zavezan tradiciji in je na prvo mesto postavljal barvno ubranost in harmonijo. Tudi zato je aktualna razstava priložnost za nov pogled, ki odkriva vrsto zanimivih del, ki so nastajala od robu umetnikovega slikarstva.

Umetnostna galerije Maribor hrani okrog 270 Trstenjakovih del - slik, grafik, risb, skic in akvarelov. Aktualna razstava postavlja na ogled okrog petdeset najboljših del.

Več o razstavi tukaj.