–5 MINUT, predstavitev Mednarodnega bienala kratkega videa
torek, 10. november 2015, ob 18.00
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2, Maribor
Predstavitev: Polonca Lovšin, glavna organizatorka bienala

Pred kratkim se je v Centru in Galeriji P74 v Ljubljani, odvila nova izdaja Mednarodnega bienala kratkega videa –5 MINUT. Letošnja peta edicija nosi naslov Insomnia Dyslexia in je delo gostujoče kustosinje Ece Pazarbaşı. Mednarodna strokovna žirija v sestavi Ece Pazarbaşı (glavna kustosinja), Eli Cortiñas (video umetnica) in Polonca Lovšin (umetnica, kustosinja Galerije P74) je med 127 prejetimi video deli z različnih kontinentov izbrala osem del avtoric in avtorjev Bonnie Begusch, Nena Belcheva, Anupong Charoenmitr, Heidi Hörsturz, Sanje Hurem, Local A., Dustina Luke Nelsna in Guida Nosarija.

Mednarodni bienale kratkega videa -5 MINUT je bil prvič zasnovan pred slabim desetletjem. Razlog za to odločitev je bilo predvsem veliko zanimanje za medij videa med profesionalnimi umetniki. Prve edicije so bile usmerjene predvsem v domač prostor, saj so organizatorji želeli na ta način odpreti vrata čim večjemu številu mladih in neuveljavljenih umetnikov. Razpis se je nato postopno razširil iz lokalnega prostora v mednarodni prostor, predpisana pa je bila tudi tema. V letu 2012 so k sodelovanju povabili gostujočo kustosinjo Silke Opitz, ki je predlagala temo, sodelovala pri izboru del in pri postavitvi razstave. Podobno je zasnovana tudi letošnja peta edicija bienala. Kustosinja bienala Ece Pazarbaşı je predlagala temo z naslovom Insomnia Dyslexia. Spričo izjemnega odziva je letošnji mednarodni bienale kratkega videa prelomen. Na javni razpis se je odzvalo 127 avtoric, avtorjev in avtorskih skupin z vsega sveta. 

Insomnia Dyslexia je neuradni izraz za stanje, ki ga povzroča pomanjkanje spanja in se kaže kot težave z govorom in delovanjem posameznika. Disleksija, ki se pojavlja zaradi pomanjkanja spanca, povzroči, da ne moremo povedati logičnega stavka, ali izpeljati nekega običajnega telesnega giba. Insomnia ima lahko skrivnosten učinek na naše pisanje, na naš govor oziroma gibanje ali pa na vse elemente skupaj. Dislektični učinek je rezultat prekinjenega osnovnega vzorca delovanja pri človeku, v tem primeru spanja. Motnja spanja povzroči, da ni ujemanja med mislijo in dejavnostjo telesa. Lahko govorimo kar o Freudovem zdrsu. Napačno delovanje ali moteno govorjenje ima vedno svoj pomen. Tako spremenjeno delovanje kot tudi disleksija prihajata iz istega vira. Napačna beseda ali napačen gib, ki jo/ga sporoča tisti, ki nima dovolj spanja, in beseda ali dejanje tistega, ki ima dovolj spanja, se dopolnjujeta. Želeni govor/gib in dislektičnost sta torej dva dela celote. Delovanje se v mislih osebe začne kot nedislektično, a ko je narejeno/izgovorjeno, postane disleksično. Vsak pol zase predstavlja samostojno celoto, med njima pa hkrati obstaja velika tenzija. Videodela so lahko povezana s temo (ne)razumevanja telesa, s stanjem spanja, paradoksi delovanja možganov, s hiperrealnostjo in drugimi vsebinami, ki jih odpira koncept Insomnia Dyslexia.

Ece Pazarbaşı v svoji praksi združuje kuratorske pristope in umetniško raziskavo. V trinajstih letih delovanja je kurirala številne projekte, osredotočene na teme alternativnega izobraževanja, urbanizma, digitalnega in analognega javnega prostora, hrane, participatorne umetnosti, tehnologij in človeškega telesa. Sodelovala je pri številnih razstavah, med drugim v New Museum Ideas City: Istanbul, ARTER Istanbul, Platform Garanti CAC, berlinskim Tanasom in v okviru turškega paviljona na 52. beneškem bienalu. Je dobitnica prestižne štipendije za raziskavo na inštitutu za prostorske eksperimente Olafurja Eliassona v Berlinu (2013). Uči in svetuje študentom na Transart Institute v Berlinu in New Yorku. Živi in dela v Istanbulu in Berlinu.

Produkcija: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.