2. PANELNA DISKUSIJA Gradec-Marburg / TWIN CITIES – MREŽENJE MEST V MEDNARODNEM KONTEKSTUKunsthaus Graz, Gradec, Avstrija
torek, 10. februar 2009, ob 19.00
gosti: Eva-Maria Fluch, svetnica za šolstvo in gradnjo mesta Gradec; Christian Müller Inderbitzin, arhitekt, član Think Tank-a Perimeter Stadt iz Basla; Kurt Puchinger, vodja Oddelka za urbanizem in skupinsko planiranje mesta Dunaj; Stojan Skalicky, mestni arhitekt Mestne občine Maribor  

71,8 kilometrov ali 61 minut vožnje z vlakom: tako malo loči Gradec od Maribora. In vendar to zanemarljivo razdaljo še kako občutimo. Istočasno pa ti dve mesti, katerih območje je poseljeno s pol milijona ljudi, predstavljata gospodarsko najhitreje rastočo regijo nekdanje vzhodno-zahodne meje v Evropi. Obdobje priprav na leto 2012, ko bo Maribor prevzel laskav naslov Evropske prestolnice kulture, je za Graz in njegovo okolico priložnost za intenzivnejše povezovanje s sosednjim mestom.

Z drugo panelno razpravo želijo parterji projekta Kunsthaus Graz, UGM in Haus der Architektur Graz nagovoriti aktualno temo povezovanja mest ter oblikovanja novih urbanih regij v Evropi. Dejstvo, da se regionalno sodelovanje preko državnih meja obrestuje, dokazujejo številna čezmejna mestna omrežja, ki so se v zadnjih letih (tudi s pomočjo EU virov) oblikovala po vsej Evropi - od twin cities Kopenhagen-Malmö in Basel-Mulhouse-Freiburg do mreže Dunaj-Bratislava-Sopron. Prostorski razvoj regije Gradec-Maribor je bil že v letu 2000 predmet raziskovalnega projekta, predstavljenega v HDA, in je še danes relevanten za razmisleke o konkretnih razvojnih projektih. Panelna diskusija bo posvečena predstavitvam in primerjavi uspešnih mestnih mrež oz. »mest dvojčkov« ter vprašanjem o možnostih večje sinergije regije Gradec-Maribor na področju mestnega načrtovanja in razvoja regij.  

DRUGA PANELNA DISKUSIJA
Twin Cities – mreženje mest v mednarodnem kontekstu
v torek, 10. februarja 2009, ob 19.00, Kunsthaus Graz / Space 04, Gradec, Avstrija gosti: Eva-Maria Fluch, svetnica za šolstvo in gradnjo mesta Gradec; Christian Müller Inderbitzin, arhitekt, član Think Tank-a Perimeter Stadt iz Basla; Kurt Puchinger, vodja Oddelka za urbanizem in skupinsko planiranje mesta Dunaj; Stojan Skalicky, mestni arhitekt Mestne občine Maribor; moderira: Thomas Wolkinger, odgovorni urednik revije Falter Steiermark. VSTOP PROST!  

Brezplačen prevoz z avtobusom Maribor-Gradec-Maribor (odhod iz Maribora ob 17.00 izpred Jurčičevega spomenika; odhod iz Gradca ob 21.30). Obvezna rezervacija: 02/250 2544; 02/229 4693; infoping@ugmpong.si.

Panelna razprava bo simultano prevajana v nemški oz. slovenski jezik!  

NAPOVED TERMINOV DO JUNIJA 09:
Torek, 10. marec 2009, UGM, Maribor: Evropske prestolnice kulture – Gradec 03, Linz 09, Maribor 12
Torek, 14. april 2009, Kunsthaus, Gradec: Univerze in umetniške akademije
Torek, 12 .maj 2009, UGM, Maribor: Metropolitanska regija Gradec-Maribor
Torek, 9. junij 2009, Kunsthaus, Gradec: Velike kulturne ustanove in alternativna kultura  

DODATNE INFORMACIJE:
Tel +386/2/22-95-860, www.ugm.si/gradec-marburg Umetnostna galerija Maribor
Tel +43-316/8017-9200, www.kunsthausgraz.at/gradec-marburg Kunsthaus Graz
Tel +43/316/323-500, www.hda-graz.at Haus der Architektur Graz