100+ Vrhunci iz Zbirke UGM in Nature morte 1975 / vodstvo po razstavah
UGM in UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6
sobota, 19. junij 2021, 22.00

vodi: Breda Kolar Sluga, direktorica UGM

Lepo vabljeni na javno vodstvo po razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM in Nature morte 1975, fotografa Mirana Miša Hochstätterja, ki bo potekalo v sklopu programa Poletne muzejske noči.

Doživite atraktivni preplet ikoničnih del avtoric in avtorjev iz Zbirke UGM, ki sega od Ivane Kobilce do dvojca son:DA! Kako se je nemirno 20. stoletje odslikavalo v klasičnih medijih, kot so slikarstvo, kiparstvo, risba in grafika, ter v sodobnejših medijih, kot so fotografija, video in prostorske postavitve, od vstopa v modernizem do njegovega izteka, s posebnim poudarkom na ustvarjalnosti severovzhodne Slovenije? Odgovore poiščite na razstavi več kot stotih vrhuncev iz Zbirke UGM.

Nature morte je serija kolažev, ki jih je Miran Mišo Hochstätter ustvaril pred skoraj pol stoletja. Po svoje preroška dela so tako zaradi tehnične izvedbe kot zaradi izrazne moči izjemno pomembna za zgodovino fotografije na Slovenskem, a jih je mogoče postaviti tudi na širši zemljevid svetovnega dogajanja tistega časa. Avtor se z njimi »uvršča med prve moderne ekološke aktiviste« (Vasja Nagy).

Vodeni ogled je mogoč v skladu s PCT protokolom.