58 €

Monografija Toward a concrete utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980 je izšla ob razstavi z istim naslovom (H konkretni utopiji: Arhitektura v Jugoslaviji, 1948 – 1980), ki je na ogled v Muzeju sodobne umetnosti (MoMA) v New Yorku. Na njej se predstavlja tudi več kot 60 del slovenskih arhitektov in oblikovalcev.
Pri snovanju razstave in kataloga so sodelovali mnogi strokovnjaki z območja nekdanje Jugoslavije, ki se s to temo poglobljeno ukvarjajo vsaj zadnje desetletje. Še več, razstavo bi lahko označili za sintezo mnogih razstav, raziskav, seminarjev, konferenc in publikacij, ki so v našem okolju nastali v zadnjem času. Ključna med njimi je razstava Nedokončane modernizacije, ki je bila v Umetnostni galeriji Maribor na ogled že leta 2012, v okviru programa Evropske prestolnice kulture. Šlo je za rezultat nekajletnega prizadevanja več kot tridesetih sodelavcev in bistven prispevek k pregledni obravnavi jugoslovanske arhitekture.

Uvodni študiji sta napisala Martino Stierli in Vladimir Kulić.

avtorji esejev: Maroje Mrduljaš, Jelica Jovanović, Vladimir Kulić, Luka Skansi, Vladimir Deskov, Ana Ivanovska Deskova, Jovan Ivanovski, Łukasz Stanek, Tamara Bjažić Klarin, Theodossis Issaias, Anna Kats, Sanja Horvatinčić in Andrew Herscher.
avtorji študij primerov: Vladimir Kulić, Tamara Bjažić Klarin, Mjerema Zatrić, Anna Kats, Matthew Worsnick, Martina Malešič, Juliet Kinchin, Vladimir Deskov, Ana Ivanovska Deskova, Jovan Ivanovski, Luka Skansi, Arber Sadiki.

urednica: Stephanie Emerson
založnik: Muzej sodobne umetnosti (MoMA), New York 2018
tisk: Gorenjski tisk, Kranj, Slovenija
228 strani, angleški jezik, 150 barvnih in 85 črno-belih fotografij