Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj
otvoritev: torek, 3. december 2009, ob 19.00

V Prešernovi hiši v Kranju bo svečana otvoritev razstave del Zmaga Jeraja, letošnjega Prešernovega nagrajenca za življenjsko delo. Svoj razkošni likovni talent je v petih plodnih desetletjih preizkusil in uveljavil v slikarstvu, grafiki, fotografiji, ilustraciji, knjižni opremi, scenografiji, grafičnem oblikovanju in filmu. Za Jeraja je značilno bolj ali manj stalno in vzporedno ustvarjanje v različnih likovnih medijih in tehnikah. Na ta način rad preizkuša celo isti motiv  in meri drugačne učinke njegove izraznosti, odvisne od značaja in izvedbenih možnosti izbrane likovne zvrsti. Realizacije motivnih in oblikovnih prevajanj pa ponujajo presenetljivo izenačeno kakovost in avtonomnost  likovnih nagovorov.

Prostorske možnosti Prešernove hiše seveda dovoljujejo le skromen prikaz  Jerajevega dela, ki pa vendarle vključuje njegove značilne likovne nagovore in medije. Za marsikoga bo gotovo presenečenje, da je  v razstavo vključena tudi portretna karikatura ali portretura, kot jo imenuje Jeraj. Avtorjevo zanimanje za karikaturo pa je logično, saj velja na eni strani za izvrstnega risarja, na drugi strani pa vseskozi teži k oblikovnim deformacijam ekspresivne likovne 
govorice.Tako jemlje karikaturo kot permanentno risarsko vadbo in izziv, ki zahteva spretno roko in ostro oko za hipno dojemanje in podajanje psihofizičnih lastnosti portretiranca. 

Razstava del Zmaga Jeraja, ki je nastala s sodelovanjem Gorenjskega muzeja iz Kranja in Umetnostne galerije Maribor, bo na ogled do sredine januarja v prihodnjem letu.

Kustosinja:
Milojka Kline, muzejska svetnica