CHRONICLES / Log No.1
ZAPISI / 1. vnos
UGM | Umetnostna galerija Maribor – zgornji prostori
otvoritev: petek, 25. marec 2016, ob 19.00

UGM | Umetnostna galerija Maribor in The Marignoli di Montecorona Foundation v sodelovanju z WE.ARE Institute ponosno predstavljamo postavitev ZAPISI / 1. vnos, razstavo del, nastalih v okviru projekta ZAKLOP / nasilna nuja za utelešeno prisotnost upanja avtorja JAŠE v Paviljonu Republike Slovenije na 56. beneškem bienalu.

ZAKLOP je bila kompleksna struktura mnogih funkcij, obenem prostorska instalacija in kontinuirani performans, ki sta skupaj tvorila umetniški organizem skozi celotno trajanje beneškega bienala 2015: sedem mesecev, razdeljenih na 29 tednov po šest zaporednih dni. JAŠA je zbral skupino ustvarjalnih sodelavcev z različnih področij in vse elemente ustvarjalnosti − od literature do arhitekture, od slikarstva do performansa − razporedil skozi celotni časovni okvir bienala.

ZAPISI / 1. vnos ponuja vpogled v proces in ozadje projekta ZAKLOP po izteku bienala novembra lani in pomeni vrnitev v Umetnostno galerijo Maribor, ki je v vlogi komisarja slovenskega paviljona projekt tudi zagnala. S serijo raznolikih umetniških del − risbe, literarna dela, slike, plastike − razstava raziskuje smisel osrednje vloge idej in objektov v procesu oblikovanja umetnikovega dela in hkrati projekt postavlja v določen okvir. 

ZAPISI / 1. vnos je predstavitev serije pripravljalnih risb in zapisov, ki jih je JAŠA zasnoval kot dnevnik 'koncentriranega védenja', in so v Mariboru s strani The Marignoli di Montecorona Foundation Contemporary Collection, podpornice projekta na bienalu, tokrat prvič predstavljene javnosti. Ob tem razstava prikazuje tudi plastiko z naslovom ZAKLOP in sliko velikih dimenzij z naslovom Prepričani so, da je vse to za splošno dobro, ki je nastala v sklopu performansa v Benetkah.

JAŠA je ob razrezu instalacije ZAKLOP v Benetkah izdelal več novih plastik velikih dimenzij, ki so zdaj del postavitve ZAPISI / 1. vnos, videti pa je mogoče tudi fotografsko in dokumentarno gradivo o pripravi in razvoju projekta.

Razstavni katalog s prispevki Brede Kolar Sluga in Simone Vidmar iz Umetnostne galerije Maribor, Michela Drascka, Duccia K. Marignolija in Susan Sayre Batton, namestnice direktorice Muzeja umetnosti San José v Kaliforniji, je uredil Michele Drascek. Katalog je izšel pri založbi Editoriale Umbrain in bo predstavljen v okviru razstave. 


Izjava umetnika

umetnik: JAŠA
kurator: Michele Drascek
umetniški sodelavci: Simone Settimo, Kuno Mayr, Bowrain, Giulio Peirè, Edison Pashkaj, Rosa Lux
asistent: Jure Kirbiš
produkcija: Umetnostna galerija MariborThe Marignoli di Montecorona Foundation, WE.ARE Institute
zahvaljujemo se: Pekarna Magdalenske mreže - GuestRoomMaribor

UGM | Umetnostna galerija Maribor

Umetnostna galerija Maribor s svojo zbirko in programom, ki zajema 15 specializiranih razstav na leto, od retrospektivnih pregledov slovenskih avtorjev do mednarodnih festivalov sodobne umetnosti ter arhitekturnih in oblikovalskih razstav, pomembno sooblikuje slovenski in mednarodni umetniški prostor. www.ugm.si

Fundacija Marignoli di Montecorona 

Fundacija s sedežem v Spoletu (Umbrija, Italija) v sodelovanju z zasebnimi in javnimi pedagoškimi in kulturnimi ustanovami spodbuja, podpira in razširja študije, raziskave in publikacije s področja umetnostne zgodovine in organizira razstave. Michele Drascek je vodja razstavnih projektov. www.marignolifoundation.org 

WE.ARE 

WE.ARE je inštitut za umetniške projekte s sedeži v New Yorku, Sloveniji in Italiji, ki so ga ustanovili JAŠA (umetnik), Rosa Lux (umetniška direktorica in producentka) in Michele Drascek (kustos). www.we-are.institute


JAŠA (Mrevlje-Pollak) se je rodil leta 1978 v Ljubljani. Študiral je na beneški Accademia di Belle Arti in odtlej zaseda posebno mesto med evropskimi umetniki. Sodi med najplodnejše in najvplivnejše sodobne slovenske umetnike. Njegove značilne interpretacije situacij, pripovedi, skulptur in performansov mu dajejo pečat umetnika, ki prostore spreminja v izkustva in razvija njihov poetični potencial.  Z brezkompromisnim premikanjem umetniških meja je JAŠA v skoraj dveh desetletjih ustvaril bogat in izjemen opus umetniških del, ki vključuje številne kritiško priznane samostojne razstave in projekte v Evropi in ZDA. V svojih ateljejih v New Yorku in Ljubljani je JAŠA ustvaril edinstveno okolje za razvijanje kontekstualnih in vizualnih možnosti, ki so ključnega pomena za njegovo delo. www.jasha.org

 

VLJUDNO VABLJENI!

 

Izbor fotografij: 1, 2, 3, 4, 567


Projekt so podprli:

 

http://www.radgonske-gorice.si/