Tanja Lažetić / Rože
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
26. oktober 2020 - 22. januar 2020

kustos: Jure Kirbiš

Rože je razstava štiridesetih cvetlic na stotih fotografijah umetnice Tanje Lažetić. Rože na fotografijah so kakor portretirane. Posamezna cvetlica je skrbno izbrana, postavljena, osvetljena in ujeta na vrhuncu svoje lepote. Na izredno ostrih fotografijah je mogoče razbrati teksturo rož, njihovih stebel in cvetnih listov, vidimo dlačice, pelod na prašnikih, skoraj njihovo celično strukturo. Fotografije so nadalje obdelane, s pretiravanjem so rože obarvane v strupene, nenaravne odtenke. So lepe? Naravne? So večne? Minljive? Dišijo?

Umetnica in kustos sta razstavo v UGM Studiu nezaznamovano poimenovala Rože, podobno kot sta se imenovali predhodni predstavitvi serije v Galeriji Fotografija in Galeriji Kresija v Ljubljani. Tokratna postavitev je dopolnjena z dvema deloma, ki se odzivata na razstavni prostor in na gostovanje umetnice v Mariboru. Zato sta umetnica in kustos preigravala številne druge možne naslove: Rože, strah in živčni zlom, Tihožitje, Moje besede so strup, Privid, ne cvetlica, Toxxxic, Naravi v posmeh, Rože na robu živčnega zloma, Kaj reče Pepa nad gorečo posteljo z napihljivo rožo v rokah, ki se počasi upogiba?

Na koncu so obveljale Rože. Naj fotografije govorijo same zase, preostali dve deli pa sta presenečenje za obiskovalce razstave. Za tiste, ki v teh negotovih časih UGM Studia ne bodo mogli obiskati, pa bo tekom razstave na spletni strani umetnice objavljen pogovor med umetnico in kustosom, ki bo ponudil vpogled v ustvarjalni proces, ozadje snovanja razstave, dileme o naslovu in interpretacijo fotografske serije. Več kmalu na: www.lazetic.si/roze

Razstava je nastala v sodelovanju z Galerijo Fotografija.

Tanja Lažetić (r. 1967) je leta 1994 zaključila študij arhitekture v Ljubljani. Področja njenega delovanja so fotografija, video, performans, keramika in knjiga umetnika. Razstavljala je med drugim v Moderni galeriji (kjer je na trienalu U3 sodelovala že štirikrat), v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (od tega enkrat na Grafičnem bienalu), v Mestni galeriji, v Cankarjevem domu, v Galeriji P74 in v Galeriji Škuc v Ljubljani, v Neuer Berliner Kunstvereinu v Berlinu, v Real Academii de Bellas Artes de San Fernando v Madridu, v Muzeju Brandhorst v Münchnu, v Art Gallery v Prištini, v Galeriji PM in Klovičevim dvorima v Zagrebu, v Muzeju 25. maj v Beogradu, na bienalu Brighton Photo v Veliki Britaniji, na Festival der Regionen v Avstriji in v Gagosian Gallery v Parizu, Beverly Hillsu in New Yorku. Leta 2015 je prejela bronasto nagrado na festivalu v Nanjingu na Kitajskem in tretjo nagrado na mednarodnem keramičnem trienalu UNICUM v Ljubljani, leta 2016 pa Jakopičevo priznanje. V zadnjih desetih letih je Lažetić objavila več kot dvajset umetniških knjig. Njena knjiga Whore je bila vključena v publikacijo The Photobook: A History, Volume III, ki je v založbi Phaidon izšla leta 2014. Njene knjige so vključene tudi v zbirki MoMA Artists’ Books Collection in Tate Collection of Artists’ Books. Živi in dela v Ljubljani. Tanjo Lažetić zastopa Galerija Fotografija.