Preskoči na vsebino

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

Skupino osmih markantnih, predimenzioniranih kovinskih oblek-skulptur umetnica obredno oživlja z vokalom, gibom, lučjo, glasbo, besedo, živo naravo in klasično kostumografsko-scenografsko postavitev spreminja v prostorsko sinestetično doživetje. Pri tem avtorica pripoveduje zgodbo (svojega) srca. Zgodbo o sožitju hladnega s toplim, teme s svetlobo, dobrega z zlim in sodobnosti s tradicijo, da bi v kovinsko hladnem svetu »zautili toplino sonca na krilih metulja«. Kostumografska postavitev nas popelje v svet inscenirane narave, očitnih nasprotij in velike harmonije.

Sonce na krilih metulja je najnovejši avtorski projekt kostumografke Stanislave Vaude Benčevič, ki se razvija v različnih medijih in spreminja za različna prizorišča. Svojo pot je projekt pričel v sodelovanju s proizvajalcem jeklenih konstrukcij, podjetjem Trimo, od koder izhaja ideja za izbiro materiala oblačil iz kovinskih plošč. Velika, premična kovinska oblačila so nato služila kot osnova za gledališko-glasbeno-plesno predstavo, ki je nastajala v sodelovanju večih avtorjev - Stanislava Vauda Benčevič, avtorica projekta, scenografinja in kostumografka; Romana Ercegovič, dramaturginja in avotrica zgodbe; Gal Gjurin, glasba; Uršula Ramoveš, glasba in izvajalka pesmi idr. Vsi zbrani segmenti projekta - kovinske obleke, glasba, zgodba in ples - so sedaj na novo povezani v prostorsko instalacijo v galerijskem prostoru, kjer avtorica išče načine oživljanja mrzlih kovinskih objektov in vračanja v naravo. Vabljeni na potep po čudežni pokrajini!

Stanislava Vauda Benčevič (1970, Ptuj) je diplomirana oblikovalka oblačil in tekstilij. Ustvarila je okoli 40 kostumografij za gledališke, operne in plesne predstave v Sloveniji. Med najpomembnejšimi projekti izstopata kostumografiji za Mozartovo Čarobno piščal in Bernsteinov muzikal Candide v izvedbi SNG Maribor. Poleg tega avtorica že skoraj 10 let proučuje manj običajne materiale za oblačila (koruzno ličje, vinsko trto in ustvarja samostojne multimedijske razstave in performanse, kjer združuje oblačila z glasbo, fotografijo, videom, zgodbo - Vauda Benčevič je predstavila 3 večje projekte alternativnih oblačil: obleke iz koruznega ličja - Lične gospodične, 1998 (v sodelovanju s akad. slikarjem Dušanom Fišerjem); obleke z lesom vinske trte in obarvane z vinom - Vonj po vinu, 2002; ter obleke iz tiskarniškega papirja - Papirične, 2004. Njen najnovejši projekt - Sonce na krilih metulja predstavlja obleke iz pločevine v sinergiji z oblačili iz naravnih materialov, kjer se združujejo principi vseh preteklih ustvarjalnih projektov. Oblačila iz koruznega ličja Stanislave Vaude Benčevič so predstavljena v knjigi dr. Janeza Bogataja: Mojstrovine Slovenijie Avtorica se je s svojimi projekti prestavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Slovniji in tujini mdr. v Los Angelesu (ZDA), na Dunaju (A) in v Tokiju (Japonska).

Otvoritev razstave je bila obogatena z nastopom svetovno znane violinistke Anje Bukovec
video:
kustosinja razstave: Simona Vidmar, kustosinja UGM