Grajski dvorana, Grad Ravne

Vabimo vas na odprtje kiparske razstave Slavko Tihec (1928-1993) iz stalne zbirke Umetnostne galerije Maribor, v petek, 9. septembra 2005, ob 19. uri v grajski dvorani na gradu Ravne. Razstava je na ogled do 30. septembra 2005. Razstava je nastala v sodelovanju Umetnostne galerije Maribor, Koroškega pokrajinskega muzeja, Ravne na Koroškem, Občine Ravne na Koroškem in JSKD.

Izbor in postavitev Tihčevih del je pripravila Breda Kolar Sluga, kustosinja UGM.

SLAVKO TIHEC 1928-1993
DELA IZ STALNE ZBIRKE UMETNOSTNE GALERIJE MARIBOR

V Umetnostni galeriji Maribor smo leta 2003 po enoletnih pripravah postavili veliko pregledno razstavo kiparja Slavka Tihca. Pospremil jo je obsežen katalog ter vrsta dejavnosti.

Kljub Tihčevi slavi in prodoru v evropski prostor je bila to prva priložnost za ogled celotnega avtorjevega opusa. Predstavili smo ga z več kot 140 originalnimi skulpturami, ki so jih posodile različne galerije in številni zasebni lastniki. Veseli smo tudi, da je ob tej priložnosti bilo mogoče restavrirati več avtorjevih del in jih na ta način ohranili za prihodnost. Med najpomembnejšimi je gotovo prenova Akvamobilov, objektov v poliestru, ki jih je Tihec snoval v sedemdesetih in sodijo v vrh kinetične umetnosti pri nas. Kot odziv na razstavo so se pričela tudi obnovitvena dela na nekaterih spomeniških in arhitekturnih delih. Žal je večina še vedno v slabem stanju in lahko le upamo, da bodo javnost in lastniki znali razbrati pravo vrednost del Slavka Tihca.

V Galeriji Grad na Ravnah lahko predstavimo le majhen del obsežnega projekta, ki ga je snovalo veliko soustvarjalcev. In le majhen del avtorjevega opusa. Vendar bodo tudi na tej razstavi dela iz stalne zbirke Umetnostne galerije Maribor pokazala avtorjev zanimiv razvoj in izjemno kvaliteto njegovih del, utrinki dokumentarnega značaja pa približali avtorjevo ustvarjanje.