Umetnostna galerija Maribor (stebriščna + viteška dvorana)
razstavo je otvoril: Ivan Rudolf, častni konzul Republike Koreje v Sloveniji
arhitekti: Chung Guyon, Joh Sung-Yong, Kim Young-Joon, Min Hyun-Sik, Seung H-Sang, Yi Jong-Ho

Razstava S(E)OUL SCAPE, pot k novi urbanosti v Koreji predstavlja dosežke arhitekturne in urbane transformacije, ki se je v zadnjih letih odvijala v Južni Koreji. Po dolgem obdobju diktature je Koreja danes center edinstvenega in neprimerljivega procesa ekonomskega, socialnega in kulturnega razvoja, kar je državo trdno usidralo na zemljevid sodobnega svetovnega dogajanja. Razstavljena bodo dela šestih najbolj poznanih korejskih arhitektov - Chung Guyon, Joh Sung-Yong, Kim Young-Joon, Min Hyun-Sik, Seung H-Sang, Yi Jong-Ho – ki pomembno sooblikujejo korejsko kulturo, izobraževanje in teoretsko raziskovanje sodobnih arhitekturnih praks. S(E)OUL SCAPE prihaja v Umetnostno galerijo Maribor po uspešni premierni predstavitvi v Galeriji iMage v Firencah ter po gostovanju v Galeriji RAS v Barceloni in na Berlage Istitute v Rotterdamu.

V državi, kjer je do konca 80-ih let vladala diktatura, šest izbranih arhitektov predstavlja generacijo, ki je uspela vzpodbujati dialog, interakcijo in raziskave za uspešno politično preobrazbo države. Njihova arhitektura priča o procesu transformacije - s časom je dozorela, postala predmet številnih raziskav in primerjav z mednarodnimi tokovi. Kustos razstave, Francisco Sanin, predavatelj na Syracuse University v Firencah, izpostavlja arhitekturo, ki je bila v Južni Koreji realizirana v zadnjih letih. Tematski sklopi so posvečeni raznoliki problematiki – od tipologij stanovanjske gradnje in odnosa do naravnih materialov do koncepta kolektivnega spomina ter oblik sodobnega mesta. Projekti, predstavljeni na razstavi oz. njihovi avtorji, težijo k oblikovanju nove urbane pokrajine v Koreji, alternativne obstoječi, in iskanju rešitev, ki so bolj usklajene s sodobnimi socialnimi in ekonomskimi razmerami sodobne države.

S(E)OUL SCAPE govori o specifični težnji izbranih arhitektov: upor proti anonimnosti korejskega urbanega scenarija in oblikovanje nove duše /soul/, ki je sposobna generirati novo energijo. Zanje mesto predstavlja prvega izmed vseh socialnih okolij, kontekst znotraj katerega se razvija kultura, prostor oblikovanja političnih strategij. Seul je najgosteje naseljeno mesto na svetu. Večina zgradb, ki tvorijo to enormno metropolo in njeno okolico, je bilo zgrajenih v zadnjih petdesetih letih, kar je še vzpodbudilo anonimost in kaotičnost urbanizma. To je kontekst, znotraj katerega deluje naših šest protagonistov z razstave. In vsi se nahajajo pred enakim izzivom: ustvariti pogoje in premise za novo arhitekturno in urbano pomlad. Šest izbranih arhitektov predstavlja prvo generacijo strokovnjakov, ki so pripravljeni na soočenje z mednarodno izkušnjo, na preoblikovanje izobraževalnega procesa in procesa arhitekturnih praks ter sprejemanje tujih vplivov. V njihovem delu je še vedno prisotna močna naveza na arhitekturno tradicijo, vendar istočasno prepoznavamo drzno eksperimentiranje in interakcijo z arhitekturnimi jeziki mednarodnega prostora.

Razstavo spremlja katalog /80 str., barvni, angleščina/, založil iMage, ki predstavlja vseh 27 izbranih arhitekturnih del z razstave.

V torek, 16. septembra 2008, bo v UGM še forum o sodobni korejski arhitekturi, ki se je bodo udeležili nekateri arhitekti z razstave in direktor agencije/založbe/galerije iMage iz Firenc. Forum bo moderiral arhitekt dr. Blaž Križnik.