Prostori, kot so, Reichenberg arhitektura
Razstavni salon Rotovž, Trg Borisa Kraigherja 3, Maribor

Mariborska arhitekturna pisarna REICHENBERG ARHITEKTURA praznuje 15 let uspešnega in razburljivega delovanja. V času Svetovnega slovenskega kongresa, ki bo potekal v Mariboru, se eden najuspešnejših arhitekturnih timov v Sloveniji predstavlja z veliko pregledno razstavo z več kot 40-imi izbranimi deli s področja stanovanjske in industrijske gradnje, oblikovanja trgov in urbane opreme ter večjih javnih kompleksov. Reichenberg arhitektura je nastajala v zadnjih 15-tih letih predvsem v Mariboru in okolici oziroma širši SV regiji ter drugod po Sloveniji.

Ekipo ateljeja poleg ustanovitelja Bogdana Reichenberga (večkrat nagrajen avtor, ki je prejel vse od nagrade Prešernovega sklada, Plečnikovega priznanja do Zlatega grba mesta Maribor itd.) sestavlja mlada generacija arhitektov - Gregor Reichenberg, Sašo Rek, Vesna Zatezalo, Rok Plohl, Miha Milič in Barbara Zemljič, ki kot diplomanti ljubljanske, zagrebške in graške arhitekturne šole prinašajo sveže ideje in raznolike izkušnje. Iz obširnega opusa arhitekturnega tima bodo na ogled tako realizirani projekti in natečajne rešitve kot tudi rezultati delavnic ter kompleksne urbanistične študije. Med drugim naj izpostavimo nekaj najvidnejših/nagrajenih, ki so zaznamovali prostor in dogajanje v njem: Stanovanjsko naselje Radvanje; Tiskarna Leykam, Hoče; Grajski trg, Maribor; Glavni trg, Ljutomer; Nazorjev trg, Koper; Lutkovno gledališče, Maribor; Prizidek Mestni občini Maribor; Studenška brv, Maribor itd.

Reichenberg arhitektura "uspešno povezuje izkušnje iz urbanističnega delovanja v sedemdesetih, arhitekture mesta v osemdesetih, arhitekture kritičnega regionalizma v devetdesetih, v sodobno pragmatično arhitekturo, ki jo odlikuje predvsem zrelost arhitekturne misli". (Uroš Lobnik). Njihova arhitektura je občutljiva na okolico, vendar prečiščene oblike praviloma ne izhajajo neposredno iz regionalnih prvin, veliko bolj razvijajo svojo interpretacijo prostora ter nadgradnjo tradicije s sodobnostjo.

Razstava poteka v okviru II. konference arhitektov in gradbenikov iz Slovenije in sveta, ki jo organizira Svetovni slovenski kongres na Univerzi v Mariboru od 19.-20. oktobra 2006 in je posvečena ustanavljanju nove slovenske šole za arhitekturo.