Pilonova galerija, Ajdovščina 
Po uspešni razstavi v Umetnostni galeriji Maribor se razstava Polone Petek, Slike 2001-2007 seli v Pilonovo galerijo v Ajdovščino.

Polona Petek v svojih delih zavestno sledi tehniki preslikave fotografij in ustvarja slikarske albume. Motivi njenih velikih olj na platnu so družinske »razglednice« in vedute bližnje okolice, zamrznjeni trenutki, ki jih avtorica kot tiha opazovalka spremlja, beleži in interpretira. Avtoričin pogled in perspektiva na upodobljene osebe, dogodke, situacije je največkrat introvertiran pogled od zadaj na barvno pestro dogajanje v centru vidnega polja. Umetnico zanima prav ta trenutek, ki ga zadrži na fotografiji, v njegovih prostorskih, barvnih in psiholoških relacijah med objekti in človeškimi liki oziroma med nevidnim opazovalcem in naravo. »Prenos realnosti na velika olja (...) ni dosleden oziroma ni govora o natančni povečavi, poteka pa bodisi neposredno s fotografije bodisi preko osnovne risbe z ogljem, ustvarjene na podlagi mreže na velikem platnu. Fotografsko realnost prestavi v razmerje med risbo in barvo, torej klasičnima slikarskima elementoma, ki ju na platnih tudi različno izpostavlja oziroma jima dodeljuje precej različne oblikotvorne vloge. Izbira izseke sveta, ki jo osebno vpletejo, prizore, ki imajo bržkone osebno, intimno ozadje, vendar o njem spregovori le s slikarskimi sredstvi.« (Vojko Urbančič)

Polona Petek (1970, Freiburg, Nemčija) je 1994 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer slikarstvo. Med leti 1997 in 2000 je na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru študirala računalništvo. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je 2004 pri prof. Metki Kraševec pričela z magistrskim študijem umetnosti, smer slikarstvo, ki ga letos zaključuje. Od leta 1999 se redno predstavlja na skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini. Živi in dela v Zlatoličju pri Mariboru.

izbor samostojnih razstav:
2007: Polona Petek, Mala galerija Kranj, Kranj, Slovenija;
2006: Polona Petek, Atelier Galerie Pitow, Bruck an der Mur, Avstrija; Polona Petek, Gemälde/Paintings, Sedež evropske komisije, zgradba Jean Monnet (JMO), Luxemburg, Luksemburg;
2005: Polona Petek, Galerija Tenzor, Ptuj, Slovenija;
2004: Polona Petek, Menschenbilder, Galerie pane & libro, Berlin, Nemčija;
2003: Polona Petek, Krajine in figura, Galerija Ante Trstenjak, Ljutomer, Slovenija.

izbor skupinskih razstav:
2006: Fiere di Reggio Emilia, Reggio Emilia, Italija; Generacija XX, Galerija Miklova hiša, Ribnica, Slovenija in Slovenski znanstveni inštitut, Dunaj, Avstrija; Figura na začetku stoletja, Galerija Velenje, Velenje, Slovenija; Avtoportret danes, Umetnostna galerija Maribor, Maribor, Slovenija;
2004: Nagrajenci DLUM 2004, Galerija DLUM, Maribor, Slovenija;
2001: Kompilacija, Razstavni salon Rotovž, Maribor, Slovenija.