P.A.N. [progressive architecture network]
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

sodelujoči:
Archi-Tectonics [New York, ZDA]
IaN+ [Rim, Italija]
J. Mayer H. [Berlin, Nemčija]
R&Sie(n) [Pariz, Francija]
Sadar Vuga Arhitekti [Ljubljana, Slovenija]

Razstava 'Mreže progresivne arhitekture' predstavlja dela petih mladih, mednarodnih arhitekturnih pisarn, ki jih bolj kakor prepoznaven stil ali formalna izhodišča združuje njihov progresiven odnos do arhitekture. Kustosinji razstave Winka Dubbeldam, ustanoviteljica studia Archi-Tectonics in Helene Furján sta za projekt zbrali uveljavljene, vendar mlajše in inovativne arhitekturne biroje: Archi-Tectonics [New York, ZDA], IaN+ [Rim, Italija], J. Mayer H. Architects [Berlin, Nemčija], R&Sie(n) [Pariz, Francija], Sadar Vuga Arhitekti [Ljubljana, Slovenija].

Začetni impulz za organizacijo razstave je izšel iz petih mednarodnih konferenc Archilab-a, ki so se med leti 1999-2004 odvijale v Orléansu v Franciji. V organizaciji Frédérica Migayrou-ja in Marie-Ange Brayer so konference uspele oblikovati network podobno mislečih, mladih, vplivnih arhitektov. »Razvoj mreže P.A.N. je bil hiter in ideja o razstavi se je pojavila v tandemu. Razburljiva vizualna sporočilnost razstave je analogna razvoju tega dinamičnega organizma in jo lahko razumemo kot štiridimenzionalen presek materialne produkcije networka,« razlaga W. Dubbeldam. So-kustosinja razstave, H. Furján, identificira predstavljene biroje na razstavi kot skupino »sodobnih arhitektov, ki so mobilni in povezani, ki simultano delujejo na več kontinentih ter se hitro združujejo in razdružujejo v zveze in združbe. Pet mladih pisarn, razpetih med dva kontinenta in pet držav, predstavlja novo generacijo kul YEA-jev (Young European Architects), ki mrežijo sem in tja čez Atlantik.«

Razstava je svojo turnejo začela oktobra 2006 v New Yorku (Fredriek Taylor Gallery), in preko Firenc (SEVS), Maribora (Umetnostna galerija Maribor) in Ljubljane (Galerija Dessa) pot nadaljuje do Berlina. Razstavo je otvoril arhitekt Boštjan Vuga.

sodelujoči:

Archi-Tectonics [New York, ZDA] studio je 1994 ustanovila Winka Dubbeldam. Je tudi direktorica Post-Professional Program in Architecture na University of Pennsylvania. Delo biroja obsega stanovanjske, trgovske in virtualne projekte, ki se formalno realizirajo v obliki arhitekturnih objektov, urbanega dizajna in instalacij.

IaN+ [Rim, Italija] so 1997 ustanovili Carmelo Baglivo, Luca Galofaro in Stephania Manna. Multidisciplinarni studio je usmerjen predvsem k stičišču teorije in prakse v arhitekturi z namenom redefiniranja koncepta teritorija kot odnosnega prostora med pokrajino in uporabniki, ob nenehnem izpraševanju sodobnega urbanega stanja.   

J. Mayer H. [Berlin, Nemčija] je interdisciplinaren studio, ki ga je 1996 ustanovil Jürgen Mayer H. Studio se posveča delu na preseku arhitekture, komunikacije in novih tehnologij. Pri shemah urbanega načrtovanja, instalacijah ali dizajnu z uporabo novih materialov ostaja odnos med človeškim telesom, tehnologijo in naravo konstantno ozadje za novo produkcijo prostora. Njegova dela so bila objavljena v številnih publikacijah in razstavah po svetu in so mdr. del stalnih zbirk MoMA in SFMoMA.

R&Sie(n) [Pariz, Francija] je partnerstvo Francois Roche, Stéphanie Lavaux in Jean Navarro. 'Working with...' je njihov opis raziskovanja izkustva arhitekture preko mutacije kontekstualnih parametrov...skrajno kritično in 'varljivo'. Biro se je predstavil na Arhitekturnem bienalu v Benetkah 2006.

Sadar Vuga Arhitekti [Ljubljana, Slovenija] sta 1996 ustanovila Jurij Sadar in Boštjan Vuga. Delo biroja SVA združuje notranje oblikovanje, stanovanjsko in trgovsko arhitekturo ter urbani dizajn. Na arhitekte ob iskanju novih tehnik razvijanja arhitekturnih efektov vplivajo tako vizualni, zvočni in tiskani mediji kot informacije s področja umetnosti, mode in znanosti. 

Napovedujemo predavanje Boštjana Vuge, FORMULE, ki bo v četrtek, 31. januarja 2008, ob 18.00 v Umetnostni galeriji Maribor, Strossmayerjeva 6.