Nataša Prosenc Stearns / Kariatide in meduze
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
otvoritev: petek, 16. junij 2017, ob 19.00

Razstava Nataše Prosenc Stearns je kombinacija video projekcij, printov in videov na LCD ekranih. Tokrat se umetnica ukvarja s temo ženske v sodobnih medijih. Projekt se postavlja v center sprememb v obravnavanju in percepciji ženskega telesa in obraza. Razmišlja o položaju ženske, ki noče biti le tarča pogleda, ampak želi ta pogled usmerjati, manipulirati. Provokativno razgaljanje, zapeljevanje, manipulacija s seksualnostjo na eni strani, in na drugi ujetost v torturo fitnesa, diet in lepotnih posegov. Kako to vpliva na našo samopodobo in intimo?

Videi Nataše Prosenc Stearns so gibljivi kolaži, ki temeljijo na plastenju podob. Človeško telo je center njenega ustvarjanja, je logos/topos, preko katerega opazuje, doživlja in razume svoje okolje. Vendar njena dela ustvarjajo svet, ki ni antropocentričen, ampak integrira človeško telo v vse, kar ga obkroža. Anatomija slike neprestano mutira, je v stanju transformacije, izziva meje telesa in sugerira nove možnosti integracije in regeneracije.

Delo raziskuje naš položaj v sodobnem globalnem svetu, ki teži k individualizaciji in ločitvi uma od telesa, še posebej v vedno bolj tehnologiziranem okolju, v katerem se mnogi med nami počutimo vse bolj odtujeni drug od drugega in od svojih fizičnih teles.

Nataša Prosenc Stearns je umetnica in režiserka, ki je diplomirala na Oddelku za oblikovanje ljubljanske ALUO. Tam je ustvarila svoje prve videe ter jim kmalu pridružila instalacije in filme. S Fulbrightovo štipendijo je odpotovala v Los Angeles, kjer je končala podiplomski študij na California Institute of the Arts. Razstavlja v slovenskih in mednarodnih galerijah in muzejih, s projektom Gladiatorji je predstavljala Slovenijo na 48. beneškem Biennalu, za kar je prejela Nagrado Prešernovega sklada. Prejela je še vrsto drugih štipendij in nagrad, leta 2015 pa je bila ponovno predstavljena na beneškem Biennalu v sklopu razstave Dvajset umetnikov iz Los AngelesaNjena dela so v domačih in mednarodnih stalnih zbirkah, v arhivu Postaje DIVA na SCCA, v ZDA pa jo predstavlja galerija Ruth Bachofner.

Dan po otvoritvi razstave, 17. junija, bo v okviru Poletne muzejske noči v Umetnostni galeriji Maribor potekal pogovor z umetnico na temo razstave. Pogovor po potekal ob 18.uri v UGM Studiu na Trgu Leona Štuklja 2.

VLJUDNO VABLJENI!