Mobilni arhiv, sodobna video umetnost z Bližnjega vzhoda
Razstavni salon Rotovž, Trg Leona Štuklja 2
/bivši Trg Borisa Kraigherja 3/
otvoritvena prezentacija: Alenka Gregorič, Rezidenčni program za kustose v Izraelskem centru za digitalno umetnost v Holonu, v torek, 1. aprila 2008 ob 18.30

Po uspešnem gostovanju v Galeriji Škuc se video arhiv Izraelskega centra za digitalno umetnost v Holonu na svoji evropski turneji ustavlja še v Razstavnem salonu Rotovž v Mariboru. Pred otvoritvijo bo ena izmed kustosinj projekta, Alenka Gregorič, vodja Galerije Škuc iz Ljubljane, predstavila svojo izkušnjo v rezidenčnem programu za kustose Izraelskega centra za digitalno umetnost v Holonu.

V centru za digitalno umetnost v Holonu že nekaj let deluje arhivska sekcija za video umetnost in digitalne medije, ki hrani več kot 1200 del izraelskih in drugih umetnikov iz regije ter tujih umetnikov, ki so v centru razstavljali ali zanj darovali svoja dela. Zaradi velikega zanimanja strokovnjakov, študentov in širše javnosti so se v centru odločili, da zbirko odprejo javnosti in s pomočjo odprtih arhivov predstavijo sodobne umetniške prakse večinoma lokalnih in regionalnih umetnikov, torej umetnikov z Bližnjega vzhoda.

Zamisel o Mobilnem arhivu je nastala v času gostovanja zbirke v hamburškem Kunstverein-u, ko se je iskal dinamičen, aktiven in zanimiv način predstavitve izraelskega arhiva izven svojega osnovnega konteksta, ki bi vključevala tudi lokalno občinstvo. Tako je prišlo do odločitve, da se izraelski arhiv odpre za lokalne ustvarjalce, ki prispevajo svoja dela za arhiv in ga s tem nadgrajujejo in nagovarjajo. Mobilni arhiv je svojo pot začel v Hamburgu 2007 in bo tri leta potoval po zahodni Evropi, Balkanu in Bližnjem vzhodu, preden se, obogaten z novimi deli evropskih umetnikov, ponovno vrne v Holon.

Predstavitev Mobilnega arhiva je sestavljena iz treh sklopov. Prvi predstavlja celotno knjižnico video del, ki so na razpolago javnosti, da med njimi izbira in si jih v galeriji ogleda. Drugi del je predstavitev štirih tematskih video programov, ki so jih kurirali Eyal Danon, Galit Eilat, Yuval Orly in Chen Tamir, predvajani pa bodo v posebej konstruirani projekcijski sobi. Zadnji segment predstavlja soba 'En dan en umetnik', v kateri bodo predstavljena dela izraelskih umetnikov: Nira Pereg, Ruti Sela, Nurit Sharett, Yossi Atia & Itamar Rose, Efrat Shalem, Yochai Avrahami. Dela je izbrala sokustosinja razstave Alenka Gregorič na študijskem potovanju v Holonu oziroma Tel Avivu.

Več o Izraelskem centru za digitalno umetnost na: www.digitalartlab.org.il 

Kustosinji razstave: Galit Eilat & Alenka Gregorič